Zašto sam potpisala donorsku karticu? ANA BRNABIĆ: Svaki život podjednako je vredan!

- Vaspitavana sam da svaki lјudski život smatram jednako vrednim. Duboko verujem u koncept lične odgovornosti. To me je navelo da u januaru potpišem donorsku karticu i svojim primerom pokažem da ne morate posedovati fabrike i upravlјati velikim poslovnim sistemom da biste bili društveno odgovorni.

Na donorskoj kartici koju sam potpisala piše ''Pristajem da se u slučaju moždane smrti moji organi i tkiva mogu upotrebiti za lečenje drugih lјudi''. To je trenutak kada vi nemate šta da izgubite, ali zato možete da pomognete nekom od hilјada lјudi koji se nalaze u životno bezizlaznoj situaciji. Potpisati donorsku karticu ne košta ništa, ne iziskuje napor, ali istovremeno pruža veliku nadu za one koji su životno ugroženi, jer su doniranje organa i transplantacije za mnoge jedina šansa da produže život i dobiju šansu.

Doniranje organa je tema koja je opterećena predrasudama i stalno se o njoj debatuje. Zadatak institucija i celog društva je da je prihvate i da uspostave društveni konsenzus o značaju doniranja. Uloga pojedinaca veoma je važna, jer mi kao pojedinci potpisujemo donorske kartice i pomažemo jedni drugima. Činjenica je da se u Srbiji na listi čekanja za transplantaciju organa nalazi mnogo lјudi i da jedan donor može da spasi do četiri života.

Edukacija i transparentnost su neophodni kada govorimo o doniranju organa. Važno je da te poruke dopru do svih. Ako sudimo po statistikama i broju donora u Srbiji u odnosu na neke druge zemlјe, može delovati da smo mi nehumano društvo, što nije tačno. U brojnim situacijama pokazali smo i solidarnost i humanost. Kod doniranja organa reč je o tome da ne znamo dovolјno o ovoj temi i da smo skloni da zaklјučujemo na osnovu stereotipa. Broj donora na milion stanovnika u Srbiji je samo tri, što je izuzetno malo i iz tog razloga značaj donorstva i transplantacije organa treba da se podigne u rang tema od najvišeg javnog interesa, kao što je to slučaj u Španiji, koja je na prvom mestu u svetu po broju donora.

Doniranje i transplantacija organa ne smeju da budu incident već redovna pojava kako bismo se i na taj način uklјučili u savremene tokove i mnogim ženama, muškarcima i deci koja u ovom trenutku žive bez ikakve nade pružili dodatne šanse.

Dobar je osećaj pomoći drugima i dati doprinos društvu u kome živite. U demokratskoj zemlјi doniranje organa je vaš lični izbor koji vam niko ne može oduzeti niti nametnuti. Prema medicinskim statistikama, šansa da nam je organ potreban, dvadeset puta je veća nego da budemo donori i treba da budemo svesni da će transplantacija organa jednoga dana možda zatrebati upravo vama ili vašoj porodici.

Pozivam vas da i Vi potpišete donorsku karticu i da zajedno gradimo humano društvo!

Ukoliko i Vi želite da potpišete donorsku karticu više informacija možete saznati OVDE!

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.