Obeleženo i 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Švedske

Lundin je u svom obraćanju zvanicama istakao da Švedska i Srbija imaju intenzivnu saradnju i da uspešno razvijaju ekonomske odnose.

Osvrćući se na početke uspostavljanja diplomatskih odnosa, Lundin je rekao da je 1917. godine srpski diplomata i veliki pesnik Milan Rakić stigao u Stokholm, što je malo poznata činjenica.

Ambasador je zvanicama u Belom dvoru recitovao odlomak iz Rakićeve pesme „Večiti putnik”. Na prijemu su bili ministri Ana Brnabić i Zoran Đorđević, predstavnici diplomatskog kora, ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života zemlje.

Firma „Ikea” otvoriće svoja vrata u avgustu. To je velika stvar i za švedsko-srpske odnose. Ova kompanija će postepeno da stvori dosta poslova u Srbiji i da raširi svoju mrežu saradnje s drugim preduzećima. Recimo, otvaranje ovog proizvođača nameštaja je dobar primer. „Ikea” sada zapošljava 300 ljudi i to je dobro. To je kompanija koja vodi računa o zaposlenima – rekao je Lundin Tanjugu i dodao da „Ikea” već ima saradnju sa jednim preduzećem u Ćupriji.

To je ogromna proizvodnja i biće još puno takvih saradnji gde će se kupovati srpski proizvodi. Takođe, „Tetrapak” u Gornjem Milanovcu ima ogromnu proizvodnju pakovanja za ceo svet, isporučuju više od tri milijarde pakovanja godišnje. To je jedna od većih tetrapak fabrika na svetu i ima puno potencijala – rekao je Lundin.

Prema njegovim rečima, prvi talas globalizacije uništio je mnogo srpske privrede, 20 godina bilo je veoma teško, ali on veruje da sada dolazi drugi talas koji će doneti poslove Srbiji.

U svom govoru ambasador je kazao i da njegova zemlja ima razvijenu i izuzetno blisku saradnju što se tiče integracije Srbije u Evropsku uniju i podsetio da se stogodišnjica slavi samo jednom u životu, kao i da ima šta i da se proslavi.

Švedska ambasada u Srbiji jedna je od najvećih švedskih ambasada na svetu, baš zato što toliko intenzivno sarađujemo – kazao je Lundin na srpskom jeziku.

Prema njegovoj tvrdnji, Švedska sarađuje po pitanju integracije Srbije u EU, ali to radi u sopstvenom interesu, jer smatra da treba i komšijama da bude dobro, kako bi jednog dana bili članovi EU. Samo tako će nam, poručio je ambasador, svima biti dobro. A, dobar most za saradnju jeste i 130.000 Srba koji žive u Švedskoj. Nakon nekoliko decenija migracije oni, kako je ambasador stekao utisak, govore dobro o Švedskoj kada se vraćaju kući, što mu je jako drago.

Podržavamo srpske reforme i izgradnju infrastrukture, na primer u prečišćavanju vode, ili upravljanju otpadom, kao i reforme pravosuđa, policije i slično – istakao je Lundin.

On smatra da aktivno treba raditi na rešavanju raznih problema, kao i da je čista voda dobar primer.

Srbija danas čisti maksimalno deset odsto svojih otpadnih voda. To je premalo, treba imati ambiciju ako ne sve, onda bar čistiti 90 odsto vode. Švedska je prošla takav proces poslednje četiri decenije. To je dugoročan put, ali pozitivan. Za to će se naći novac i u inostranstvu i to neće morati da budu krediti, već može da bude gratis – ocena je ambasadora.

Kako je rekao, u interesu svih je da se i ovde čisti ne samo voda koja treba da se pije, već i voda koja odlazi u Dunav i u sve druge reke.

Ako ne bude čista voda, neće biti čista ni hrana, a to nije dobro za zdravlje. Radimo na tome punom parom u gradovima poput Leskovca, Niša i to je dosta pozitivna priča i žao mi je što se o tome više ne govori – kazao je ambasador.

Izvor: Politika

/

Pogledajte još