Obnova termoelektrane Kostolac

BEOGRAD, 3. februara 2010. (Beta) - Predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS), Termoelektrane i kopa Kostolac i kineske nacionalne mašinsko-energetske kompanije CMEC potpisali su u sredu predugovor vredan 1,2 milijarde dolara o obnovi i dogradnji termoelektrane Kostolac.

"Ugovor o kreditiranju tog posla trebalo bi da bude potpisan u narednih nekoliko meseci, dok bi ugovori o izvođenju radova bili potpisivani po fazama", rekao je srpski ministar energetike Petar Škundrić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao će radovi početi ove godine, a planirano je da se završe do kraja 2015. godine. Saradnja Kine i Srbije u obnovi termolektrane Kostolac, kako je podsetio Škundrić, deo je međudržavnog sporazuma, potpisanog u avgustu prošle godine u Pekingu, tokom posete najviše državne delegacije Srbije.

Paket projekat o obnovi i dogradnji kapaciteta kostolačke termoelektrane predviđa revitalizaciju dva postojeća bloka B1 i B2 od po 350 megavata (MW), "odsumporavanje" ta dva bloka i povećanje kapaciteta površinskog kopa DRMNO na 12 miliona tona godišnje sa izgradnjom novog bloka B3.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.