Ivan Đoković: Multikulturalni način života svakog Vojvođanina čini ,,Evropljaninom u malom“

Moja Kravica Food Talk 2017.” okuplja stručnjake, proizvođače, kompanije, medije i poznate ličnosti koji će pričati o aktuelnim temama iz sveta gastronomije i vina.

Konferenciju će otvoriti Ivan Đoković, Potpredsednik pokrajinske Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako vidite ulogu gastronomije u vojvođanskoj kulturi?

- Pored kvalitetnih vojvođanskih vina i vinarija, značajan resurs i potenciajal AP Vojvodine leži u upravo u gastronomiji ovog podneblja, njenoj raznovrsnosti i specifičnosti, što jeste praćeno ruralnim seoskim turizmom i njihovom ekonomijom. Vino jeste samo jedna od atrakcija koja bi trebalo da upotpuni doživljaj turistima i ljubiteljima vina i gastronomije, i učini ga celishodnim, na šta se nadovezuju ne samo prirodne retkosti, čista i sačuvana priroda, organska hrana, nego i kulturne i verske institucije, muzeji i, pre svega, drugačiji i kompleksan, multietnički, multikulturalni, multikonfesionalni i multijezični način života koji svakog Vojvođanina čini ,,Evropljaninom u malom“.

Koliko su ovakve konferencije i događaji, poput Food Talka, značajni za promociju gastronomske raznolikosti Vojvodine?

- Ovakve i slične konferencije i stručni skupovi utiču na povećanje konkurentnosti u privredi i njenom osavremenjavanju, kao i svih grana koje se oslanjaju na turizam. Ne postoji sistematski upakovan proizvod u vidu politike koncepta ,,jedan dan duže“, ali to jeste koncept ka kom teže svi u okviru restoraterstva, u sferi smeštajne turističke industrije. Strateške destinacije u koje će se ulagati jesu one koje je prepoznala Republike Srbija Strategijom razvoja turizma, a to su Subotica sa Palićem i Potisjem, Gornje Podunavlje, Novi Sad sa Sremskim Karlovcima i Fruškom gorom, kao i Vršac sa Deliblatskom peščarom, Vršačkim bregom i njegovim zaleđem i Belocrkvanskim jezerima. Namera Sekretarijata je da podržava događaje koji afirmativno utiču i promovišu oblast turizma, prevashodno promociju vinske kulture i gastronomije Vojvodine, po kojoj je sve prepoznatljivija na svetskoj mapi turističkih destinacija.
Dvoipomilionsko tržište Grada Beograda, koji je za nas jedno od najznačajnijih tržišta po pitanju konzumenata turističkog proizvoda, evidentno ispoljava interesovanje za konzumiranjem proizvoda koji su tradicionalno vojvođanski, počev od vinske ponude pa preko gastronomskih specijaliteta, potom za kratkim gradskim odmorom prevashodno u Novom Sadu, kao i seoskim, odnosno ruralnim turizmom.
Vojvodina se svojom vinskom i gastronomskom ponudom predstavlja kao jedinstvena turistička destinacija, u kojoj živi 26 različitih nacionalnih zajednica u sprezi, deleći bogatstvo svojih osobenosti. Kroz događaje poput Food Talk-a i druge manifestacije, promoviše se i odnos cene i kvaliteta vina i hrane, usluge, gastronomije, te zvukovi tipični za podneblje čitave Vojvodine.

Šta su po vama gastronomski brendovi Vojvodine?

- Multinacionalnost i multietničnost, tačnije bogatstvo različitosti Vojvodine je dovelo do mnoštva različitih uticaja na njen mentalitet i njenu gastronomiju. Štrudla sa makom i višnjama, nasuvo sa krompirom, makom i orasima, Petrovački kulen, Turijske kobasice i proizvodi od mangulice, bećar-paprikaš i pileći paprikaš sa noklicama, rinflajš, šufnudle, knedle sa šljivama i kajsijama, gurabije, medenjaci, kiflice sa salom, pihtije, bundevara i lenja pita sa jabukama i višnjama, riblja čorba, dudovača, travarika, i mnogi drugi specijaliteti, karakteristični su za ovo podneblje i omiljeni među domaćim i stranim turistima.

Da li vi volite da kuvate i koji je vaš specijalitet?

- Kada sam u prilici i kada mi vreme i okolnosti dozvole pripremam hranu, a omiljen izbor mi je testenina, tačnije pasta sa tunjevinom ili morskim plodovima.

Tokom tri panela, različitih prezentacija i case study-ja, učesnici će govoriti o tome kako kroz hranu promovišemo kulturu, keteringu, zaštiti potrošača, a poznate ličnosti će učestvovati i u VIP kvizu znanja o hrani, vinu i kuvanju.

U ovogodišnjo jExperience zoni pod platanima pod nazivom "DISCOVER THE FUTURE OF TASTE" probaćemo domaće specijalitete, ali i hranu iz svih delova sveta, prisustvovati likovnoj koloniji na travi, a za kraj programa uživati u nastupu benda DRUM N ZEZ.

Konferansije ovogodišnjeg "Moja kravica Food Talk-a" biće Rada Đurić, novinarka i TV lice.

Kompletan program i način prijave za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2017/

Konferenciju u organzaciji Color Media Communications i HBO Color Media Eventssu podržaliGrad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Udruženje za razvoj ruralnog i eko turizma Bač u srcu Bačke

FT2017-insta-i-FB-post

Pogledajte još