U IŠČEKIVANJU SUNCA: Sea Dance 2017

SEAN PAUL

Meni je super priča da je Sean Paul trenutno možda i najpoznatiji jevrejski umetnik u muzici. Sean Paul Henriques je potomak izbeglica iz Portugala iz 16. veka koji su spas našli u nedođijama kolonija, gde suge ruke Inkvizicije nije bilo. Ako je u međuvremenu pocrneo, to je zbog toga što su se u dugoj liniji njegovih predaka povremeno ženili lokalnim ženama. A eto, možda i najpoznatiji Jamajkanac nije crn, iako mu je akcenat nepogrešivo jamajkanski. Svako malo on iskoči sa TV-a, najčešće u nekom duetu, recimo onaj sa mladom Duom Lipom (znali ste da je njen tata poznati jugoslovenski šlager pevač iz Prištine i da njeno ime na albanskom znači Ljubica?) ili sada sa Anne-Marie. Sećamo ga se i sa Siom, od prošle godine,ili sa Enriqueom Iglesiasom, ili pre 10+ godina sa Beyonce. Zanimljivo je da njegovi najveći hitovi nisu njegove solo pesme već dueti. Baš me zanima kako će on to izvesti uživo, s obzirom da ne može da povede na Jaz sve silne drugare. Ali, njegove pesme znače letnje veselje i dobro raspoloženje.

JOHN NEWMAN

John Newman je 2013. i 2014. bio najveća faca pop muzike, najveća nova stvar. Njegova pesma Love Me Again je osvojila sve top liste, a i film sci-fi tematike sa Emily Blunt je osvojio sve bioskope. Da, tu je bio i Tom Cruise, OK. Iako ga smatraju naslednikom Marca Almonda (u svaskom smislu), John je kao mali slušao soul i to severnjački soul i Motown soul, što mu je izbrusilo ukus. I glas. Zanimljivo je da je i on iz Lidsa kao i gomila slavnih izvođača (recimo Arctic Monkeys) i izgleda na severu Engleske ima nešto dobro za muziku. Prvi album mu je bio apsolutni hit, dok drugim nije uspeo da ponovi uspeh, ali se ne predaje. Gledaćemo ga pod suncem Juga u julu!

FATBOY SLIM

Teško je ne znati Fatboya odnosno Normana Cookea. To je čovek koji je, možda uz Bowieja, bio rodonačelnik svih trendova i zaokreta u muzici. Počelo je sve sa kultnim gitarskim bendom The Housemartins, koji je bio inspirisan The Smithsima i Billyjem Braggom, i bio je pokrovitelj radničke klase. Vesele melodije, mračni tekstovi. Bend se raspao i nastali su Beautiful South (tamo je otišao pevač) i Beats international (tu su našli pevačicu, a tu je bio i Norman). Već te 1989. godine vidi se da Norman želi nove trendove, plesne, afro. Hit Just Be Good To Me vrti se svuda. Ali, norman ne odustaje. 1998. je presudna. Te, istorijske godine za muziku, preplavljeni smo novim, post-britpop zvucima, i slušamo Apollo 440, The Chemical Brothers, Underworld, Mobyja, i naravno... Normana! Muzika bez puno reči i hilariozni spot Rockafeller Skank. Right about now, funk soul brother. Nikada ne možemo zaboraviti sve to. Napravio je briljantne remikse za Cornershop (Brimful of Asha) i u činio ih slavnima. Otada je prošlo 17 godina, ali Debelomršavi nas nije zaboravio i evo ga opet u našim krajevima. Crtica: Rockefeller, sa E, je upravo umro, ali Rockafeller (Skenk) nije.

...I DALJE!

Uz gomilu DJ-jeva, Mahmuta Orhana, lokalne Who See šerete i kritičare, Irie FM koji se iz regea lagano pretvaraju u elektronski bend koji kao da je izbio iz 1983, i South London Ordnance, koji spajaju retro, moderno i italo-disko, nikako nam neće biti dosadno na jednoj od najlepših plaža Jadrana!

Tekst: Žikica Milošević

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.