El Grekova izložba povodom španskog predsedavanja EU

BRISEL, 3. februara 2010. (Beta-AFP) - U Palati likovnih umetnosti u Briselu u sredu je otvorena izložba posvećena El Greku, upriličena povodom španskog predsedavanja Evropskom unijom.

"Ova izložba nudi jedinstvenu priliku za upoznavanje sa velikim brojem radova El Greka, njegovom paletom boja i neverovatnom inovativnosću njegovog stila, imajući u vidu da je nekoliko vekova smatran za turobnog slikara", kazala je komesarka izložbe Ana Karmen Lavin. "El Greko je u 16. veku uspeo u nečemu što i danas deluje inovativno: putovanje umetnika širom Evrope u potrazi za inspiracijom", kazala je zvaničnica Udruženja sa kulturnu saradnju Španije sa inostranstvom Čaro Ortegi Paskval.

Do 9. maja, posetioci izložbe moći će da pogledaju četrdesetak radova majstora španskog manirizma. Izložbene sale su u polutami, radi zaštite dela. Centralni eksponat na izložbi je Apostolat, serija od 13 portreta Hrista i njegovih apostola, naslikana od 1610. do 1614. Postoje još dve verzije Apostolata, nastale u El Grekovom ateljeu, ali je onaj izložen u Briselu, iako nedovršen, jedini kojeg je uradio španski majstor.

Pogledajte još