MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: DANIELA BAKIĆ (DUDA ALAPAČA) - Polihrono

Zahvaljujući svom pozitivnom duhu, svojim duhovitim i samoironičnim tekstovima lako se približi svakom čitaocu i uspe da ga od srca nasmeje ili duboko dirne, pa možda čak i rasplače.

Kao idealno mesto na kojem se najbolje odmori i "napuni baterije" Duda preporučuje odlazak u Polihrono koji se nalazi na poluostrvu Kasandra na Halkidikiju u Grčkoj. Ovaj grad, od Soluna je udaljen manje od 100 kilometara, te osim odmora i uživanja na prelepoj preščanoj plaži možete posetiti i ovaj drevni antički grad u njegovoj blizini, gde možete videti brojne arheološke iskopine i istorijske građevine, ili pak posetiti neki od tržnih centara i uživati u šopingu.

Takođe, možete otići i na krstarenje zalivom Toroneos i obići najlepše plaže u regionu ili se popeti na večnu planinu Olimp, obići čudesne manastire Meteore, posetiti vodeni park Waterland, obići vinski podrum Akritas ili zaviriti u pećinu Petralona, uživati u atraktivnim biciklističkim turama i još mnogo toga... A kako je Daniela provela svoj odmor na ovoj nadasve zanimljivoj turističkoj destinaciji pročitajte u nastavku teksta...

Kako uglavnom putujete, odnosno, birate li put u sopstvenoj režiji ili se ipak odlučujete za putovanja preko agencija?

- Kao i svaki bračni par s decom, uglavnom na odmore idemo kolima, što podrazumeva mučnine, česta stajanja, i naravno – opreznu vožnju. Pojedina letovanja pamtiću po broju lakat krivina koje smo "krotili" na putu do plavog Jadrana i decu koja se na zadnjem sedištu kotrljaju kao vreće s krompirom. Preživelo se – uz stajanje na svakih pet kilometara. Upravo zato mi je put u Grčku bio – otkriće! Osam sati laganog puta, termos kafe, nekoliko sendviča i – stigli smo.


Kada je smeštaj u pitanju, koje su Vaše preporuke?

- Grci k’o Grci – slični nama u mnogo čemu. Mentalitet, usluga, gostoprimstvo, cene… Retko kad nam se baš sve poklopilo, ali sve u svemu – Grčka nam je ostala u lepom sećanju. Svaki put kažemo da ćemo ići u nekom "all inclusive" aranžmanu – ali onda pomislim da bismo se vratili "širi neg’ duži" i odustanem. Polupansion je zakon, a ako je smeštaj samo na bazi noćenja – pa opet ćemo se snaći. Svako mesto koje drži do sebe ima poneku pekaricu, mesaru, pijačicu na kojima se mogu naći čudesne stvari (dovlačim s mora toliko začina, hrane, cveća da me sramota od onih carinika bude). Nisam od onih žena kojima "ne pada na pamet da kuvaju na odmoru" i nije mi teško da spremim da se nešto "srkne kašikom". Ne moram da spremam pet vrsta jela za ručak (na moru nema – ovo volim, ovo ne volim), ali špagete ili neku čorbicu – zašto ne?


Koja su jela sa ovog putovanja na Vas ostavila najjači utisak i koju hranu moramo probati?

- Na moru čovek shvati kako mu je za sreću potrebno malo. Malo maslina, malo sira, nešto suvog da zamiriše i to je to. A kako odoleti svemu tome kad si u Grčkoj – zemlji sunca, mora, maslina i kozjeg sira? Naravno, gre'ota bi bila ne pomenuti giros. Spasavao nas je toliko puta nakon što se mrtvi gladni dovučemo s plaže.


Omiljeno piće na putovanju?

- Ujutro – hladni nes. Uveče - Uzo. Leden. Masnjikav. Kad decu potrpamo u krevet, a mi se baškarimo na terasi.


Kako ste provodili slobodno vreme?

- Kad putuješ s decom, slobodnog vremena na odmoru nema mnogo. Naročito ako se bude kao vampiri u sedam ujutro i odmah su gladni i žele na plažu i na pedalinu i na skakaonicu i na sve. Nekako čežnjivo gledam one tetice koje se po ceo dan ne pomere s ležaljke, čitaju knjige, leškare, mackaju se kremicama. Ja toliko jurcam na tom odmoru da jedva čekam da se vratimo kući pa da se k’o čovek – naspavam.

Gde planirate sledeće putovanje?

- Ne znam još. Kao i svake godine, odluke odlažemo do samog kraja. Planiram jedan escape-vikend, ako ništa drugo onda barem u, drage mi, Sremske Karlovce.


Na koje mesto biste voleli da odete tokom života?

- Pusto ostrvo. Knjige i ja.

Autor: Ivana Karanović

Pogledajte još