4. ŠEKSPIR FESTIVAL U SRBIJI

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će i ove godine imati priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Festival je prema listi Agencije Beta proglašen za jedan od deset najznačajnijih događaja u kulturi Srbije 2014. godine.

Festival postaje deo Evropske mreže Šekspir festivala (European Shakespeare Festival Network) 2015. godine.

U prethodna tri izdanja, gosti Šekspir festivala bila su pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Grčke, Gruzije, Finske, Belorusije, Irana, Indije, Portugala, Makedonije, Slovenije …

Ove godine na Šekspir festivalu će biti predstavljena pozorišta iz Kine, Velike Britanije i Srbije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu festivala.

Pokrovitelji festivala su: Opština Inđija, UNIQA osiguranje u Srbiji, MTS TELEKOM Srbija.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.