PREPORUKA ZA DANAS: Bilja Krstić - film, predstava, recept, koncert, album, knjiga

Ipak, iskorak koji je napravila kada je započela solo karijeru, i melodije sa tradicionalnim i etno motivima i prizvukom koje je kao samostalni umetnik negovala, vinuli su je u sam vrh domaće ali i svetske muzičke scene i definisali kao nezamenjivu. Sa svojim ansamblom "Bistirk" sarađuje već više od 15 godina, i zahvaljujući jedinstvenom zvuku, kroz nastupe i koncerte, proputovala je i obišla čitav svet. Godinama na Kolarcu vodi tradicionalnu školu višeglasnog pevanja, i smatra da nam bez tradicije nema života. Njen poslednji album "Svod" objavljen je i za englesko tržište u izdanju londonske kuće "Arc Music". Sa čitaocima našeg portala Bilja deli svoje favorite u oblasti filma, pozorišne umetnosti, kulinarstva, muzike i književnosti.

Foto: Promo

FILM "ČUDESNA ŽENA" (WONDER WOMAN)

Najnovije ostvarenje franšize "Marvel" je pravo letnje osveženje. Priča o superjunakinji Dijani Prins, odrasloj na ostrvu Amazonki Temiskira, koja pokušava da zaustavi svetski rat i uništenje ljudske rase. Odlična glumačka podela - Gal Gadot, Kris Pajn, Robin Rajt, Dani Haston, Dejvid Tulis, i prefinjena režija Peti Dženkins obećavaju 141 minut vizuelnog uživanja. Dobru zabavu i malo više od toga potpisuju i scenarista Alan Hajberg, kompozitor Rupert Gregson Vilijams i direktor fotografije Metju Džensen. Od premijere u Americi 2. juna 2017. zaradila je preko 430 miliona dolara. Po meni sasvim zasluženo.

www.cineplexx.rs

Foto: Promo

PREDSTAVA "MOJA TI" - ATELJE 212

Predstava na kojoj ćete plakati i smejati se i izaći iz pozorišta razgaljeni i razneženi… Ovo je emotivna priča o prijateljstvu, prošlim vremenima, o budućnosti i optimizmu. Predpremijera je odigrana na zatvaranju Sterijinog pozorja, i požnjela je veliki uspeh. Premijera je u septembru. Tekst je pisala Olga Dimitrijević, režirala je Saša Milavić Dejvis iz Londona, a igraju: Svetlana Bojković, Gorica Popović, Tanja Bošković, Sofija Juričan, Ivan Mihailović…

atelje212.rs


Foto: Pixabay


RECEPT ZA PAPRIKE PUNJENE PROSOM I BADEMIMA

Omiljena žitarica u mojoj kuhinji je proso. Ono sadrži važne minerale, fosfor i magnezijum što je veoma dobro za srce i kosti, smanjuje napade astme… Lako se sprema i kombinuje sa raznim povrćem. Najčešće ga kombinujem sa paprikom, koju isto obožavam.

Potrebno je:
- kokosovo ulje
- proso
- sirovi badem
- paprike babure
- paradajz
- praziluk
- beli luk
- crni mleveni biber
- veza peršuna
- morska so
- kim začin

Proso treba prethodne noći oprati i potopiti u vodu, a sutradan ujutru ga procediti. Naseckati luk i prodinstati ga na malo kokosovog ulja, dodati proso i začine i naliti malo vodom. Posle par minuta ključanja skloniti sve sa ringle, poklopiti par minuta a zatim sitno iseckati bademe i ubaciti u proso. Napuniti paprike, staviti ih u podmazan pleh i peći najvise 20 minuta na 220°C.

Foto: Privatna arhiva

KONCERT - SVETSKI DAN MUZIKE I DAN OPŠTINE SOKOBANJA/BILJA KRSTIĆ I BISTRIK ORKESTAR

Najduži dan u godini, 21. jun je Svetski dan muzike, obeležava se prvog dana leta, proslavlja u više od 100 zemalja, a takođe i u našoj zemlji. Ovaj praznik, sa mojim orkestrom “Bistrik” , proslaviću koncertom u Sokobanji. Pozivam vas da dođete i uživate u prirodnim lepotama, raznovrsnom programu i najlepšim pesmama naše tradicionalne muzike. Biće pesama iz filma "Zona Zamfirova", pesme "Dimitrijo sine Mitre", "Kraj potoka bistre vode", "Svu noć mi bilbil prepeva", sa novog albuma "Svod", koji je objavljen u Londonu/Arc Music i pesme sa ranijih albuma, "Jovano Jovanke", "Magla padnala", "Jano Sevdalino", "Rum dum dum"…

www.bilja.rs


Foto: Promo

ALBUM "CELEBRATING WORLD MUSIC 40 YEARS 40 TRACKS"

Jedna od najuspešnijih svetskih izdavačkih kuća, "Arc Music" objavila je odličan album sa tradicionalnim pesmama najmuzikalnijih naroda sveta, povodom 40 godina rada. Objavili su preko 700 izdanja sa preko 120 različitih tradicija, a zanimljivo je i to da je "Arc Music" prva izdavačka kuća koja se proslavila na internacionalnom nivou, upravo sa izdanjima "Folk I World Music". Preporučujem ovaj album koji sa velikim uživanjem slušam, i često ga možete čuti i u mojoj emisiji "Izvorišta" RB1.

www.arcmusic.co.uk

Foto: Promo

KNJIGA "ŠANKO SI BONKA ZALIBI" IRENE JOVIĆ STANOJEVIĆ

Pre neki dan bila je promocija knjige "Šanko si Bonka zalibi" u Beogradu, u velikoj sali Biblioteke grada Beograda. Istinita priča s kraja 19. veka, o primašu Šanku i njegovoj tragičnoj ljubavi koju su zajedno sa pesmom prenosili muzičari. U dahu sam je pročitala i odslušala prelepe verzije pesme "Šanko si Bonka zalibi", a posebno su me dirnule verzije iz 1927. i 1929. godine koje izvodi Stojan Dimitrijević Zaječarac.

www.delfi.rs

Autor: Marija Milošević

Pogledajte još