Kajsije - čuvari zdravlja i prijatelji vitkosti

Smatra se da vode poreklo iz Kine, a poznato je da su Evropljani koristili sveže kajsije u ishrani pre više od 2.000 godina, kada su i dospele do mediteranskih zemalja.

Lekovita svojstva

Sveža kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima. Ukoliko se pitate da li kajsije goje, odgovor je NE, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i lečenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju.

Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju sposobnost da reguliše probavu, zatvor, uhobolju, grip, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i kancer. Sveža kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti.

Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno deluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju. Jačaju imunološki sistem, smanjuju nivo lošeg holesterola, preventiraju slabljenje vida, regulišu telesnu težinu, jačaju kosti i održavaju balans elektrolita u organizmu.

Kalorije u 100 grama svježih kajsija

40 kalorija

2 grama dragocenih vlakana

17 miligrama kalcijuma

9,5 grama ugljenih hidrata

250 miligrama kalijuma

12 miligrama magnezijuma

0,5 miligrama gvožđa

7 miligrama C vitamina

27 mikrograma provitamina A

Ista količina suvih kajsija sadrži 234 kalorije (skoro šest puta više).

Jačaju kosti

Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožda, a upravo ih kajsija sadrži u znatnoj količini.

Stoga bi žene koje su ušle u menopauzu trebalo što češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcijuma, kako bi sprečile osteoporozu.

Pored toga, i fosfor jača kosti, a u kombinaciji s manganom olakšava apsoprciju kalcijuma.

Kajsije se preporučuju i osobama koje pate od anemije, budući da sadrže znatan procenat gvožđa i bakra, a bakar pomaže u procesu formiranja hemoglobina, koji prenosi i vezuje kiseonik u krvi.

Podstiču plodnost

U kineskoj tradicionalnoj medicini, plod se smatrao blagotvornim voćem koje podstiče plodnost, što je potvrdila studija objavljena 2010. godine u specijalizovanom magazinu "Environmental Health Perspectives".

U njemu je objavljeno da namirnice koje sadrže dragocene antioksidanse, a među kojima su i kajsije, pospešuju pokretljivost spermatozoida, prenose "Nezavisne".

Izvor: Vijesti

Pogledajte još