Zašto sam potpisala donorsku karticu? LUNA LU: Tamo gde je mrak, tamo živi strah!

- Španija je na taj način razbila većinu predrasuda oko tog pitanja. To vam je tako kada država i društvo na pravilan način shvataju moć kinematografije. Snimajući web serijal TALIJA u nekoliko epizoda bavila sam se temom donorstva i postala neko ko veoma strastveno želi da se i u našoj zajednici s ove teme skine mrak.

Prva sam to učinila u svom domu. Zamolila sam majku da me pažljivo sasluša. Rekla sam joj da imam jednu želju i mirnim tonom, uz osmeh, objasnila da ću potpisati donorsku karticu te da želim da se moja želja poštuje. Ruke sam joj držala među dlanovima. Kada sam počela da objašnjavam, osetila sam da je malo zadrhtala, ali uskoro je postala staložena. Rekla je: “U redu.” Zagrlila sam je i poljubila.

Razgovarajući o ovoj temi s najrazličitijim ljudima, shvatila sam da mi živimo u Carstvu sujeverja. Mnogi ne žele o tome “ni da misle” da ne bi privlačili nesreću, a kamoli da o tome "pričaju naglas". Druga stvar je strah da će se s njima nešto desiti ukoliko potpišu karticu, da će ih neko kidnapovati ili će ih u zdravstvenom sistemu prevariti, proglasiti bolesnim i ukrasti im organ zarad lične koristi. Scenariji se zaista kreću od naučno-fantastičnih do komično-bizarnih.

S obzirom na ludilo koje nam se događalo u vezi s Kosovom i prodajom organa, valja imati razumevanja, ali kao što kaže Zoran Kostić Cane: “Tamo gde je mrak, tamo živi strah.” Građani moraju biti informisani. Postoji i veliki broj onih koji veruju da SPC zabranjuje doniranje organa. Dakle, u nedostatku pravih podataka bauljamo po mraku.

Mislim da valja osmisliti jednu jaku nacionalnu kampanju, i snimiti seriju jer se kroz igrani program najbolje edukuje masa koja u neverovatnom broju gleda televiziju a pride joj i veruje. Hvala Hemofarm Fondaciji na ovom životnom projektu, pred nama je dug put koji ćemo lakše preći zajedno pružajući jedni drugima podršku.

I u dobru i u zlu do cilja.

Ukoliko i Vi želite da potpišete donorsku karticu više informacija možete saznati OVDE!

Pogledajte još