U Pčinjskom okrugu povećan broj obolelih od raka

VRANJE, 4. februara 2010. (Beta) - Broj obolelih od malignih bolesti u Pčinjskom okrugu raste od 2000. godine, ukazao je u četvrtak Zavod za javno zdravlje u Vranju.

"Od karcinoma je na 100.000 stanovnika u Pčinjskom okrugu 2000. godine bilo 199 obolelih muškaraca i 153 žene, dok je u 2007. taj broj iznosio 247 obolelih muškaraca i 198 obolelih žena", rekla je direktorka tog zavoda Eržika Antić.

I pored tih podataka, ne može se tvrditi da je uzrok tome municija sa osiromašenim uranijumom koju je NATO koristio za bombarodvanje pet lokacija na jugu Srbije 1999. godine, rekla je ona na pres konferenciji u Vranju.

Fizičar u Zavodu Miroslav Simić je naveo da od 2002. do danas nisu otkriveni tragovi radioaktivnosti u 31 uzorku vode sa brda Pljačkovice iznad Vranja.

"Nema prisustva osiromašenog uranijuma u uzorcima vode, i radijacija je u granicama prirodne, ali, da bi se napravila ozbiljnija analiza, potrebno je mnogo šire praćenje životne sredine i svega što ulazi u lanac ishrane - za šta nam je potrebna pomoć Ministarstva zdravlja, a ne samo kontrola vode", kazao je Simić.

Pogledajte još