Irinej negira postojanje crnogorskog naroda

PODGORICA, 4. februara 2010. (Beta) - Crnogorski predsednik Filip Vujanović ocenio je u četvrtak uveče da izjava novog srpskog patrijarha Irineja da su Crnogoci i Srbi jedan narod predstavlja negaciju crnogorskog naroda i da je to "neočekivano i neobično" od nekog od koga se "očekuju dobre i blage poruke".

Vujanović je u intervjuu Televiziji Crne Gore kazao da takve izjave novog srpskog patrijarha ne idu u korist ni mitropoliji-crnogorsko primorskoj, za čijeg je mitropolita Amfilohija kazao da "nikada nije osporavao crnogorsku naciju, bez obzira što se oseća Srbinom". Crnogorski predsednik je, međutim, ocenio da izjave novog srpskog patrijarha ne treba "prenaglašavati" i da očekuje da će se sa njim o tome "moći otvoreno i argumentovano razgovarati".

Vujanović je ponovio stav da neće potpisati ukaz o imenovanju ambasadora u Prištini dok se ne prizna crnogorska manjina na Kosovu. Vujanović je ocenio da je "neprimereno" što na Kosovu Crnogorci nisu ustavom priznati kao manjina, da je to "ponižavajući" za njih i za Crnu Goru. Reakciju Beograda na uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice sa Prištinom Vujanović je nazvao "emotivnom".

Pogledajte još