Ban Ki Mun o sukobima u Gazi

UJEDINJENE NACIJE, 5. februar 2010. (Beta-AP) - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo je u izveštaju o prošlogodišnjim sukobima u Gazi da nije siguran da su Izraelci i Palestinci ispunili zahteve UN da sprovedu "kredibilnu istragu" navoda da su namerno gađali civile.

U izveštaju objavljenom u noći između četvrtka i petka za Generalnu skupštinu UN, Ban je upozorio da kredibilna istraga mora da bude sprovedena "gde god postoje kredibilni navodi o zloupotrebama ljudskih prava". Izrael je saopštio da je do sada otvorio istrage o 150 različitih incidenata, uključiv i 36 krivičnih, i da je prikupio dokaze od skoro 100 Palestinaca koji su se ili žalili ili su bili očevici.

S druge strane, Palestinci su tek krajem januara osnovali komisiju koja će sprovesti istragu, iako je Generalna skupstina UN rezolucijom iz novembra pozvala obe strane da istrage završe do danas. U kratkom predgovoru za izveštaj koji ima 72 strane, Ban je naveo da još ne može da utvrdi da li su Izraelci i Palestinci ispunili zahteve UN i sproveli dobre i nezavisne istrage o sopstvenim akcijama.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.