PREPORUKA ZA DANAS: Žana Poliakov - serija, film, koncert, predstava, knjiga, restoran

Završila je Akademiju dramskih umetnosti, svoje talente razvijala je i demonstrirala u brojnim oblastima, pisala blog pre nego što je blogovanje postalo vidljivo, definisano i 'in', a godinama je svoj specifični pogled na život i stvarnost prožimala kroz stranice magazina “Sensa” čija je urednica bila od osnivanja, 2008. pa do 2012. Gradski život zamenila je onim u prirodi, kaže da voli ljude sa kojima može da bude čudna, a Indiju doživljava kao svoj drugi dom.

Čitaocima našeg portala preporučuje film i seriju koji će ih, kako smatra, opčiniti, koncert koji savršeno ide ruku pod ruku sa ovim prvim toplim letnjim danima, predstavu nadasve interesantnog koncepta, knjigu koju neće ispuštati iz ruku i restoran koji je pobrao sve njene simpatije.

Foto: Promo

SERIJA SENSE8

Serija koju sam pratila bez daha i sa iščekivanjem bila je Sense8, od braće tj. sestara Varčovski, koji su radili Matrix filmove, a serija je svojevrsni tribjut LGBT populaciji i možda i više od toga, nadilazi našu podelu na polove ili bilo kakve podele... Nova rasa zove se homo sensorium. Netflix nas je obavestio da neće snimati treću sezonu no možda čekaju novog scenaristu da se pojavi. Sherlock u svakom obliku, BBC serijal sa Benediktom Kamberbačem i Martinom Frimenom je božanstven, i zbog odličnog izbora glumaca ali i zbog toga što su kreatori radili valjda najdugovečniju seriju za nas veliku decu - Doctor Who. Sve je, prvo, odlično napisano. Čak i Elementary serijal gde je Šerlok Sick Boy iz Trainspottinga a dr Votson je zapravo žena, mi uvek drži pažnju. Inače sam fan komedija, Big Bang Theory je odlično napisana serija koja je i nakon toliko sezona i dalje smart and sexy. Raduje me revival sitkoma Will&Grace jer mi nedostaju pametni dijalozi. No ovo je zlatno doba televizije, ima toliko dobrih serija, samo ih valja izabrati. Nije više stvar u tome da čekate da vam neko servira nešto na TV-u u prime time-u nego my time is prime time. Kakav program mi izaberemo, takav će biti. Mi kreiramo sopstveni program i sopstvenu realnost.

www.netflix.com

Foto: Promo

FILM BLADE RUNNER 2049

Raduje me novi Blade runner 2049, tj. 20 godina kasnije nakon filma koji je ikona, a Ridli Skot nije bio ni svestan šta je napravio tada. To je film koji svi poznavaoci filma obožavaju, i emotivno i mentalno, tj. intelektualno. Drugi reditelj pravi svojevrsni omaž, nastavak, i to baš Denis Viljenueve, koji je radio Arrival, i taj film je takva poruka iz naše bliske budućnosti. Kao i Blade runner, neko je predosetio da ćemo svi postati besni replikanti u potrazi za svojim kreatorom ili oni koji ih istrebljuju, to je u isto vreme ponižavajuće i očaravajuće.

bladerunnermovie.com

Foto: Promo

KONCERT NOUVELLE VAGUE

Koncert kome se radujem je Nouvelle Vague a posebno predgrupi Irie FM u subotu 24. juna, potom Bebel Gilberto krajem juna. Nouvelle Vague je francuski bosanova sastav, predivna je atmosfera na koncertima a ovaj put je prostor fascinantan. Naime, reč je o atrijumu ispred Muzeja revolucije, mislim da se tako zove sada 25. maj, Kuća cveća, kod Hajd parka. Irie FM sam nedavno otkrila kao domaću senzaciju, moram da priznam da dugo nisam ništa lepše čula na domaćoj sceni. Mada su oni muzičari koji nadilazi granice jezika, zvuk je taj koji nas osvaja i klizi. A Bebel Gilberto, ćerka poznatog pevača Džoa Gilberta je opet bosanova sa svojim brazilskim neodoljivim šarmom. Ma savršeno smooth and sexy za ove vruće letnje noći.

nouvellevaguemusic.com

Foto: Promo


POZORIŠNA PREDSTAVA HOTEL 88

Kako sad radimo na dramatizaciji mojih knjiga, kao dobri i poslušni vojnik idem i gledam predstave, a ipak je meni lično najuzbudljivije kada je nešto out of the box. U nekom drugačijem prostoru, van komforne zone pozorišne kutije.

www.facebook.com/88-Rooms-Hotel-Belgrade

Foto: Promo

KNJIGA 40 PRAVILA LJUBAVI

Knjige su pak bezvremenske, pa mogu da preporučim bilo šta. Moj ukus se retko poklapa sa onim što je popularno ili prodavano, ali turska književnica Elif Šafak me vezala svojom knjigom 40 pravila ljubavi ili Ljubav kako je kod nas prevedena. Lame je naslov, znam, ali jednom kad počnete da je čitate ne želite da prestane, baš je upečatljiv i captivating storyteller. I druge njene knjige poput Vašljiva palata, Istanbulsko kopile i Neimarov šegrt prevedene su kod nas. Takođe, Aleksandar Petrović i njegova Beogradska knjiga mrtvih odlična je knjiga za ovo ili bilo koje drugo leto. Od mojih - Romantično resetovanje, to je ona predivna bejbi roze korica. Što bi rekli u trejlerima - this summer choose love or love will find you, kad najmanje očekujete.

www.delfi.rs

Foto: Promo

RESTORAN CVEĆE ZLA

Kako sam slabo u Beogradu, tj. turista sam u gradu, sada primetim sve što je novo i rado obilazim nova mesta. Cveće zla u Nevesinjskoj na Vračaru mi je trenutno favorit. Imaju koštanu srž. A kuvar iz Dijagonale, tj. čitava ekipa koju predvodi Vlada Melentijević, vizionar koji je stajao u alhemijskoj radionici Dijagonale i Zapleta. Nacionalna jela sa tvistom njihov su zaštitni znak. Ostali noviteti u gradu tek čekaju da ih otkrijem.

www.facebook.com/cvecezla

Autor: Marija Milošević

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.