Besplatne akcije i iz Akcionarskog fonda

BEOGRAD, 5. februara 2010. (Beta) - Gradajni Srbije koji su stekli pravo na besplatne akcije ove godine će dobiti akcije Telekoma i Aerodroma "Nikola Tesla", kao i akcije iz Akcionarskog fonda, najavio je u petak direktor Centra za podršku privatizaciji u Agenciji za privatizaciju Boris Majstorović.

Pravo na besplatne akcije ima 4,8 miliona građana kojima je početkom janura ove godine besplatno podeljeno po pet akcija Naftne industrije Srbije (NIS), ukupne nominalne vrednosti 2.500 dinara. Besplatne akcije Elektroprivrede Srbije (NIS) trebalo bi da budu podeljene u 2011. godini.

Podela besplatnih akcija državnih preduzeća pre njihove privatizacije, kao i objedinjenih akcija Akcionarskog fonda, predviđena je izmena Zakona o besplatanim akcijama i Zakona o Agenciji za privatizaciju, koje je Vlada Srbije u četvrtak usvojila.

Majstorović je u razgovoru sa novinarima objasnio da će građani moći da na Beogradskoj berzi prodaju akcije NIS-a, Telekoma i Aerodroma posle 31. juna, jer do tada te kompanije imaju obavezu da se organuzuju kao akcionarska društva, a za EPS je taj rok kraj 2010. godine.

Pogledajte još