Pevec u stečaju

ZAGREB, 5. februara 2010. (Beta) - Trgovinski sud u Bjelovaru doneo je u petak odluku o pokretanju stečaja u firmi Pevec Zagreb, a vlasnik Zdravko Pevec najavljuje da neće odustati od spašavanja tog preduzeća.

Račun firme je blokiran od oktobra prošle godine na iznos od 225 miliona kuna (30,8 miliona evra), a 726 radnika, iz osam poslovnih centara, nije dobilo platu od septembra prošle godine. Dug radnicima iznosi oko 12 miliona kuna.

Privremeni stečajni upravnik Darko Šket rekao je novinarima da je ukupan dug firme oko 1,1 milijardu kuna (150 miliona evra), ali da će tačan iznos biti poznat kada poverioci prijave sva potraživanja. Objasnio je da je knjigovodstvena imovina procenjena na iznos ukupne zaduženosti, dodavši da 300 miliona kuna iznose dugovanja unutar grupe Pevec koja neće moći da budu naplaćena, jer su društva u stečaju.

Vlasnik firme Zdravko Pevec izjavio je novinarima nakon izlaska iz suda da ne odustaje od spašavanja preduzeća. Ponovio je da ima stranog strateškog partnera koji je upoznat sa stanjem u Pevecu, i u Hrvatskoj i van nje.

Pogledajte još