PREPORUKA ZA DANAS: Luka Lopičić "Zemlja Gruva" – bend, knjiga, film, predstava, album

Njihov jedinstveni bit i gruv domaća publika prosto obožava. Kombinacija različitih muzičkih stilova, prepoznatljivi zvuk bras sekcije i specifičan manir pevanja vokalnih solista vrlo brzo su privukli pažnju javnosti i okupili armiju obožavalaca koji sa nestrpljenjem čekaju svaki njihov naredni kreativni korak. Nastup na Beoviziji 2009, a potom i hit Najlepše želje koji su pustili u etar godinu dana kasije, označili su početak nove ere na našoj muzičkoj sceni – ere Gruvlenda. Za sebe kažu da su mala i prilagodljiva, brzotrčeća firma koja drži korak sa najbržima u našoj industriji, te da ne gube svetsku perspektivu dok su usredsređeni na promenu u našem neposrednom okruženju. Kao predstavnik benda, Luka danas sa vama deli svojih pet preporuka.

Foto: Promo

BEND GORILLAZ

Slušam novi album benda Gorillaz - Humanz, oseća se održavanje nivoa kvaliteta u odnosu na prethodne albume, i pored toliko eksperimenata, najverovatnije zbog nastavka saradnje sa brojnim kvalitetnim autorma alternativne muzike. Izdvojio bih stvar Apprentice, zbog magične bas linije i besprekornog gruva, kao i sasvim lepo promišljenu saradnju sa Bendžaminom Klementajnom u pesmi Hallelujah Money.

www.gorillaz.com

Foto: Promo

KNJIGA UZVIŠENJE

Nedavno sam dovršio knjigu Uzvišenje bugarskog autora Milena Ruskova, u izdanju Derete. U pitanju je urnebesna 'on-the-road' priča o bugarskim revolucionarima, čiji je svaki poduhvat na ivici tragikomedije.

www.delfi.rs

Foto: Promo

FILM THIRST

Film koji sam nedavno gledao i danima sam ostao pod utiskom, Thirst, koreanskog režisera Park Čan Voka. Rađen po romanu Emila Zole, spoj vampirskog horora, trilera s ubistvom i romantične drame na potpuno sulud način prikazuje život katoličkog sveštenika u Južnoj Koreji koji sasvim slučajno postaje vampir... ne želim da otkrivam dalje šta se sve tu događa svakako je preporuka za svakog ko ceni besprekornu režiju i fenomenalnu fotografiju! Glumci su me takođe oduševili uverljivošću jer su tako neobične likove tako upečatljivo i zapravo realistično odigrali.

www.imdb.com

Foto: Promo

PREDSTAVA PROSIDBA

Predstavu koju bih preporučio bi bila Prosidba, Antona Pavloviča Čehova koja se igra u novootvorenom Dorćolskom narodnom pozorištu, scena Kosmodrom (Solunska 24). Ono zbog čega bi svako trebalo da pogleda ovu predstavu je alternativniji pristup režije, glume i korišćenja scene koja je zapravo stari napušteni prostor pretvoren u pozornicu. Zahvaljujući veštoj rediteljskoj postavci i genijalnoj prostornoj improvizaciji glumaca, publika kao da postaje deo domaćinstva i same priče. Režiju potpisuje Marija Barna-Lipovski, glavne uloge: Mirjana Jelić, Đorđe Živadinović Grgur i Aleksandar Jovanović Meda. Muziku izvodi i komponuje moja malenkost, Luka Lopičić.

bilbord.rs

Foto: Promo

MUZIČKI ALBUM DALJINE

Posebno bih izdvojio album Daljine, Bojane Vunturišević. Bojana je, uz pomoć Ivana Mirkovića Bambija i MKDSLa, uspela da napravi ozbiljan i celovit pop album, sa reklo bi se par hitova u najavi. Album nosi neku gorko-slatko-nostalgično-melanholičnu atmosferu koja prati probleme, promišljanja i emocije jedne ženske u tridesetim.

www.facebook.com

Autor: Marija Milošević

Pogledajte još