Udubljene grudi – dijagnostika, lečenje i oporavak

Dijagnostika pectusa excavatuma je jednostavna i već nakon kliničkog pregleda i inspekcije, konstatuje se tip deformiteta i može se predložiti dalje lečenje .

width=640

Pre podvrgavanja hirurškom zahvatu, pacijenti koji imaju ovaj deformitet, moraju obaviti određene analize i dijagnostičke postupke. Neophodno je uraditi laboratorijske analize, fotografije grudnog koša, pregled kardiologa i eho srca, spirometrijski pregled i MSCT (skener) ili MRI (magnetnu rezonancu) grudnog koša.

width=640

Hirurško lečenje udubljenih grudi se izvodi minimalno invazivnom reparacijom po Nuss-u. Naime, kroz dva mala reza sa strane grudnog koša ulazi se specijalnim uvodnikom iza grudne kosti, postavlja prethodno modeliran metalni pectus bar, te se njegovim okretanjem za 180 stepeni koriguje deformitet. Najčešće se postavlja jedan bar, a moguće je postaviti i dva ili tri. Njihova fiksacija se obavlja korišćenjem specijalnih stabilizatora.

width=640

Nakon operativnog zahvata, u bolnici se boravi tri do četiri dana, uz epiduralni tretman bola. Sam oporavak traje od 15 do 30 dana, kada nije dozvoljena fizička aktivnost i obavezno je ležanje na leđima. Posle mesec dana dozvoljeno je trčanje, plivanje i vežbe bez kontakta, a nakon tri meseca, pacijenti se mogu baviti svim aktivnostima, kao i profesionalnim sportom.

width=640

Autor teksta: Dr Milan Mijović, medicinski direktor MediGroup i specijalista grudne hirurgije

Pogledajte još