Ruska doktrina o NATO poruka i Srbiji

BEOGRAD, 6. februara 2010. (Beta) - Nova ruska vojna doktrina, prema kojoj je širenje NATO označeno kao najznačajnija pretnja po bezbednost Rusije, predstavlja jasnu poruka te zemlje državama koje razmišljaju da li da postanu članice Severnoatlantskog saveza, uključujući i Srbiju, slažu se u oceni vojni analitičari.

U izjavi agenciji Beta, vojni analitičar Aleksandar Radić je ocenio da skorašnje izjave ruskog ambasadora da Srbiji nije mesto u NATO pokazuju da će iz Moskve prema Beogradu ubuduće da se šalju jasni signali da Srbija, ukoliko želi da bude saveznica Rusiji, ne sme da postane član tog vojnog saveza.

"To će za Srbiju imati ozbiljne posledice zbog toga što se nalazi razapeta između interesnih grupa koje su za NATO i snažnih interesnih grupa koje bi želele da razviju neke paralelne oblike saradnje a koji su pokazali da su okrenuti ka Moskvi", rekao je Radić.

On podseća da je, u stvarnosti, front širenja NATO ka istoku otišao daleko od nas ali da je Srbija zatečena u toj situaciji i da će, zbog toga, biti pod ozbiljnim pritiskom dve strane.

Pogledajte još