PREPORUKA ZA DANAS: Milica Fajgelj - knjiga, album, bar, film, koncert

Diplomirala je televizijsku produkciju 2013, na Akademiji umetnosti u Beogradu, i od tada je radila na brojnim muzičkim događajima među kojima se izdvaja Pesma Evrovizije. Trenutno je svoju pažnju, znanje i iskustvo usmerila ka otvaranju produkcije za zastupanje umetnika i pevača pod nazivom Boomerang Artist Management, a uz to uspešno vodi karijeru mladom srpskom pop pevaču Luke Black-u, čiji spot za pesmu Walpurgis Night je i producirala.

Milica sa vama danas deli svoje favorite u oblasti muzike, filma i književnosti, te otkriva koji joj je omiljeni kutak u Beogradu, i zašto baš tamo voli da provede svoje slobodno vreme.

Foto: Promo

KNJIGA PUTOVANJE KROZ PORTUGALIJU - ŽOZE SARAMAGO

Žoze Saramago je čuveni portugalski književnik i dobitnik Nobelove nagrade. Knjiga govori o Portugalu, mojoj za sad omiljenoj zemlji u kojoj sam bila. Otkriva viševekovnu bogatu kulturu i opisuje putovanja kroz ovu prelepu zemlju. Po mom mišljenju putovanja nas čine bogatijim ako umemo da putujemo. Kada kažem umemo, ne mislim na organizaciju puta od kupovine karte do pronalaska sobe za prenoćište, već mislim na umeće sjedinjavanja sa narodom te zemlje i razumevanja njihovog načina života. Upravo Portugalci žive posebnim životom punim energije. Portugal nudi srednjevekovne dvorove, kaldrmisane ulice, predivne gradove, parkove i blistave plaže. Pregršt aktivnosti na i pored vode kao i druženja sa delfinima u prirodnom rezortu Sado Estuary, mesta Sintra, Porto, Cabo Espichel, Setubal i naravno Lisabon. Jela od svežih morskih plodova, domaći hleb, masline, sir, mlado vino i sangriju punu voća za letnje dane. Tradicionalna muzika Portugala je fado, koju karakterišu tužni tekstovi i melodije inspirisane morem i životom ljudi. Fado preporučujem za slušanje uživo, po malim barovima na kaldmisanim ulicama kraja Alfama u Lisabonu. Preporučujem i knjigu i Portugal.

www.laguna.rs

Foto: Promo

MUZIČKI ALBUM “HUMAN” - RAG'N'BONE MAN

“Human” je muzički album sa kojim je britanski soul pevač Rag'n'Bone Man (Rory Charles Graham) debitovao na svetskoj muzičkoj sceni. Objavljen je početkom ove godine za Kolumbija rekords. Nazvan je upravo po pesmi “Human” za koju verujem da je svako danas čuo i koja ga je dovela do svetske popularnosti. Pojedine njegove pesme su objavljene 2014. godine i još tada sam se oduševila njegovim vokalom, strašću i iskrenošću sa kojom izvodi pesme, i zapitala zašto svet još uvek ne zna za njega. “Human” album je kreiran od strane muzičkih producenata čije radove pratim duži niz godina, i koji su vezani za razne britanske pop izvođače, a to su Mark Crew, koji stoji iza mnogih pesama britanskog indi pop benda “Bastille”; zatim Jamie Scott koji je radio sa Jassie Ware, “Hurts”, Birdy, Tom Odell, “The Vamps”, Olly Murs, Ed Sheeran; Jonny Coffer koji je producirao pesme za Beyonce, Naughty Boy, Emeli Sande, “Gorgon City”, “All Saints”, Joel Compass; Two Inch Punch i njegovi radovi za Sam Smitha, “Years & Years”, Damon Albarna; Johnny McDaid je sarađivao sa grupom “Rudimental”, “Kodaline”, “Example”, Harry Styles i mnogi drugi sjajni producenti koji su radili na ovom albumu. Pored 12 regularnih pesama sa ovog albuma, tu je i Delux verzija sa bonus pesmama na kojima možete poslušati ranije nastale pesme ovog sjajnog britanskog muzičara.

www.ragnbonemanmusic.com

Foto: Promo

BAR NIXON

Nixon bar je skriveno mesto u Mišarskoj ulici na Vračaru i to je već nekoliko godina moje idealno mesto za provođenje kvalitetnog vremena, što preko dana, što uveče. Pored preslatke bašte, pune biljaka i grafita, kao i umetnički uređenog enterijera, ljudi su ono što čine ovaj bar posebnim. Ovde možete čuti i učestvovati u kvalitetnim diskusijama, pročitati knjigu, dobiti preporuku za dobar film ili muzički album, uživati uz sjajan elektro fank, ili čak ostvariti prijateljstva za ceo život. Za ove tople dane, moram izvojiti 'malinadu' i hladnu 'bozu sa cimetom' u kojima redovno uživam. Pored Nixona, u okviru istog kompleksa, u pripremi je i restoran koji će se zvati Telma (po Nixonovoj ženi), a čiji će meni nuditi hranu koju još niste probali u Beogradu. Hrana će se bazirati na miksu francuske i mnogobrojnih evropskih kuhinja, sa akcentom na najbolje balkanske začine. Jedan od najboljih slatkiša u Telmi će biti po originalnoj recepturi šefa kuhinje Aleksandra Zahorjanskog, a to je 'mus od sira sa kremom od cvekle i rastresitim čoko kolačićima'.

www.facebook.com/nixon.caffe

Foto: Promo

FILM RAZGOVORI SA BOGOVIMA (WORDS WITH GODS)

Film sam prvi put gledala na filmskom festivalu Kustendorf 2015. godine i oduševila se tematikom. Ovaj omnibus je sastavljen iz devet različitih priča o veri i religiji, iz uglova devet proslavljenih reditelja današnjice. Priča je globalna i njeni segmenti govore o suočavanju rađanja i smrti, samopronalaženju, religijskoj manipulaciji, temeljima obrazovanja, uverenjima i duhovnosti. Reditelj Vorik Tornton se bavi spiritualnošću Aboridžina, Mira Nair hinduizmom, Hektor Babenko Afro brazilskim ritualimam kao što je umbando, Hideo Nakata japanskim šintoizmom, Aleks de la Iglesias katolicizmom, Bahman Gobadi islamom, Giljermo Arijaga ateizmom, Amos Gitai judaizmom, a Emir Kusturica pravoslavim hrišćanstvom. Redosled omnibusa je postavio čuveni nobelovac i peruanski pisac Mario Vargas Ljosa. Sjajna internacionalna ekipa reditelja i autora je univerzalno ispričala jednu od glavnih tema i nažalost uzroka nemira, dok su direktori fotografija dočarali najlepše predele na planeti Zemlji, te svakako preporučujem ovaj film.

www.imdb.com


KONCERT – LUKE BLACK (15. JUL KC GRAD BEOGRAD)

Luke Black je mladi srpski pop pevač, muzičar i tekstopisac koji stvara muziku na engleskom jeziku i mogu da kažem da uspešno kreira karijeru u inostranstvu. On je naizgled običan, ali zapravo vrlo neobičan dečko, koji se svakodnevno kreće beogradskim ulicama, dok se njegova muzika kreće radio stanicama od Njujorka u Americi, do Guandžoa u Kini. Na koncertu u KC Gradu 15. jula ćete moći da vidite elektronski nastup dočaran kroz predstavu i čujete pesme sa njegovog izdanja Thorns, među kojima su pesme Thorns, D-Generation, Gypsy, Holding On To Love, Princess Saint Laurent, White Line, zatim singlove Demons, Seek And Hide, najnoviji Walpurgis Night ali i obrade pesama Lejdi Gage, Tomas Azijera, Lane del Rej i drugih. Pesme su protkane njegovim prepoznatljivim vokalom i zaraznim melodijama koje donose dozu sete i melanholije, u kombinaciji sa sintom, klasičnim klavirskim notama i jakim basom.

lukeblackmusic.com

Autor: Marija Milošević

Pogledajte još