Kako klima uređaji zaista utiču na naš organizam?

Koji su oni i kako boravak u rashlađenoj prostoriji utiče na naše zdravlje, otkrio je doktor Milan Mazalin.

Pred nama je dugo toplo ljeto, a prognoze kažu da će tokom letnih dana temperature biti nadprosečno visoke.

Izlaganje visokim temperaturama, pogotovo ako one traju duže vremena mogu se loše odraziti na naš organizam. Pogotovo ako te temperature prelaze temperaturu našeg tela, znači preko 37 stepeni – rekao je doktor Milan Mazalin, lekar porodične medicine.

Kako bi se zaštitili od toplotne iscrpljenosti, toplotnih udara i sličnih stanja prouzrokovanih vrućinom, većina će potražiti hlad i hladnoću.

Klima uređaji postali su sastavni deo života i gotovo ne možemo zamisliti prostore i automobile bez njih, jer život čine jednostavnijima – smatra Mazalin.

Međutim, kao što mogu biti vrlo korisni i ugodni, klime mogu biti uzrok nimalo bezopasnim zdravstvenim problemima. Najčešća greška je preveliko spuštanje temperature u odnosu na spoljašnju.

Preporuke bi bile da je temperatura u prostoru za rad oko 23 ili 24 stepeni. Međutim, ako su temperature napolju izrazito visoke, preporuka bi bila da se ne pokušava napraviti optimalna temperatura nego da razlika u temperaturi ne bude veća od 5 do maksimalno 8 stepeni – ističe doktor Mazalin.

Svaka veća razlika čini stres za organizam, pogotovo pri izlasku iz klimatizovanog prostora na spoljašnje vrućine. Takva nagla promena temperature i vlage negativno utiče na kardiovaskularni sistem zbog naglog sužavanja i širenja krvnih sudova.

Ako se izlazi iz tih prostora koji su klimatizovani, ako je ikako moguće, neka taj izlazak bude postepen. Pogotovo kada izlazimo iz automobile – napominje Mazalin.

Pored svega navedenoga potrebno je napomenuti da je kvalitetno održavanje ovih uređaja jako važno. U protivnom rizikuju se grip, prehlada, upale disajnih putova, pa čak i legionarska bolest.

Klima uređaji su mesto gde lako dođe do razvoja mikroorganizama (gljivica, bakterija, plesni) ili različitih alergena poput prašine koji se tim klimatiziranim vazduhom šire okolo i lako dolaze do ljudi – ističe doktor Mazalin.

Izvor: zadovoljna.hr

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.