fbpx

Leh Kačinjiski: Spor oko lustracije je spor o suštini EU

VARŠAVA, 27. aprila 2007. (Beta) - Predsednik Poljske Leh Kačinjski izjavio je danas da je rasprava oko toga da li poljski evroposlanik Bronjislav Geremek treba da izgubi mandat zato što je odbio da ponovo prođe kroz lustraciju "spor o samoj suštini Evropske unije."

"Evropski parlament dužan je da poštuje zakone pojedinih država i tu se već radi o sporu oko same suštine EU. Za mene je Unija savez pojedinih država", kazao je Kačinjski poljskom radiju RMF FM.

Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Hans Gert Petering, kao i šefovi svih frakcija u parlamentu, solidarisao se u sredu sa protestom bivšeg šefa poljske diplomatije Geremeka protiv nove poljske lustracije koju čak i na Zapadu nazivaju "lovom na veštice".

Sve dok ne napravi detaljnu pravnu analizu EP neće oduzeti Geremeku mandat, što mu po poljskim zakonima sledi kao kazna zato što nije u roku podneo potvrdu o lustraciji.

Hans Gert Petering obećao je da će učiniti sve da Geremek, shodno volji poljskih birača, može da obavlja do kraja svoj poslanički mandat. Poljski predsednik je, međutim, danas upozorio da u tom slučaju Geremekov mandat neće važiti na teritoriji Poljske, posebno kada je reč o imunitetu.

Leh Kačinjski je naglasio da ne razume ni drugog uglednog i uticajnog buntovnika protiv lustracije, prvog nekomunističkog premijera Poljske i bivšeg izaslanika UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji Tadeuša Mazovjeckog.

Mazovjecki, koji je sada član saveta koji dodeljuje najviše poljsko državno odlikovanje Orden belog orla, odbio je da ponovo prođe kroz proces lustracije.

Na čelu otpora lustraciji našli su se nekadašnji disidenti koji nisu okaljali ruke saradnjom sa komunističkim režimom. Među njima je i grupa novinara dnevnika "Gazeta viborča" okupljena oko Adama Mihnjika. Lustraciju odbija je i legendarni vođa otpora poljskom komunističkom režimu, bivši predsednik i nobelovac Leh Valensa.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.