Kosovo ne bi trebalo da bude problem

BEOGRAD, 7. februara 2010. (Beta) - Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da Kosovo ne bi trebalo da bude problem u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji i da bi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogla da počne u junu.

"Kosovo ne bi trebalo da bude problem u pregovorima o članstvu, kao što nije bilo problem ni u procesu pregovaranja o ŠP-u, a nije problem ni u sprovođenju Prelaznog sporazuma", rekao je Dežer u intervjuu za Politiku od nedelje.

Dežer je naveo da početak rasprave o kandidaturi Srbije za članstvo u EU zavisi od proceduralnih, ali i od suštinskih pitanja koja prema novom Lisabonskom ugovoru zahtevaju od institucija EU da informišu nacionalne parlamente o aplikaciji koja je primljena.

"To znači da će možda neki od nacionalnih parlamenta želeti da izrazi svoje mišljenje i raspravlja o tom pitanju prema svojim pravilima i obavezama. Potrebno je razmotriti nekoliko stvari u odnosu na aplikaciju, uključujući i saradnju s Haškim tribunalom", istakao je on.

Pogledajte još