Turizam u Srbiji beleži pozitivan trend rasta: Najpopularnije destinacije Beograd, planine i banje

U razdoblju između 1. januara i 31. maja tekuće godine ostvareno je milion i 116 hiljada dolazaka, što je za 10 posto više u odnosu na period januar-maj 2016. Tokom tog intervala broj domaćih turista dostigao je cifru od 627.000 (+7%), a posetioca iz inostranstva bilo je čak 490.000 (+15%). Za isto vreme zabeleženo je i tri miliona noćenja. Ukoliko se uzme u obzir samo poslednji mesec koji je podlegao ispitivanju, u maju 2017. broj noćenja domaćih turista bio je veći za 11,1 odsto, a broj stranaca koji su odlučili da makar jednom smeštaj potraže na teritoriji Republike Srbije porastao je za čak 15,4 posto.

Pobednik - Kalemegdan

- Turistička organizacija Srbije veoma je aktivna na polju promocije turizma Srbije, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i Vlade Republike Srbije, a putem mera za podsticanje i unapređenje domaćeg turizma kroz dodelu vaučera za domaće turiste i putem jakih promotivnih aktivnosti na inostranim turističkim tržištima - saopštila je za naš portal Olga Baletić, PR i marketing menadžet TOS-a.

Drvengrad

Najveći broj poseta, ukoliko izuzmemo prestonicu, beleže planinske oblasti poput Zlatibora, Kopaonika, Tare, Divčibara, Ivanjice i Zlatara, gde je u prvih pet meseci ove godine uživalo oko 250.000 posetilaca, a zatim i banjska mesta među kojima prednjače Vrnjačka banja, Sokobanja smeštaj, Bukovička, Mataruška i banja Koviljača, a koja su do sada ukupno privukla oko 153.000 turista.

Petrovaradin

Interesantno je da se u Beograd tokom zimskih i prolećnih dana slilo više posetilaca iz zemlje nego onih iz inostranstva, a u skladu sa tim, analiza godišnjih podataka potvrđuje da u Srbiji turizam unutar zemlje domicila još uvek neprikosnoveno prednjači u odnosu na međunarodni vid turističkih obilazaka. Novi Sad broji oko 70 hiljada poseta, Subotica značajno manje, tek 22 hiljade, Niš 37, a Kruševac, Kragujevac i Sombor zajedno oko 30 hiljada turističkih dolazaka.

Dunav - Novi Sad

U intervalu januar-maj inostrani turisti ostvarili su ukupno 1.083.112 noćenja, što predstavlja rast od 13% u odnosu na 2016. godinu, a najviše su boravili u Beogradu, (+ 18%), zatim slede Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor kao i Vrnjačka Banja. Među najčešćim posetiocima našli su se stanovnici iz Bosne i Hercegovine i Turske, a zatim slede i turisti iz Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Rusije itd.

Đerdap

- Dosadašnji napori pokazali su se kao veoma pozitivni imajući u vidu rezultate koje beležimo u proteklih nekoliko godina i stope rasta dolazaka inostranih turista kao i naše rezultate u animiranju domaćih gostiju da svoj godišnji odmor ili njegov deo koriste u Srbiji. Pozitivan trend rasta dolazaka i noćenja kako kod domaćih, tako i kod stranih turista nastavljen je i ove godine. U periodu januar-maj 2017, u odnosu na isti period prošle godine, Srbiju je posetilo 10 posto više turista - zaključila je naša sagovornica.

Babin zub - Stara planina

Autor: Marija Milošević
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još