MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Lidija Ćulibrk - Istra

Ova Novosađanka pleni neverovatnom energijom, a ono što je krasi zasigurno je njen osmeh i skromnost koju nosi u sebi. Završila je psihologiju. Njena humanost i želja da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija je ogromna, pa tako često učestvuje u mnogim humanitarnim akcijama. Smatra da je izuzetno važno raditi posao koji volite jer, u tom slučaju, ništa vam ne pada teško, pa tako ne čudi što je magazin "Lepota&Zdravlje" u samom vrhu najčitanijih. Putovanje u Istru posebno je nadahnulo ovu kreativnu koja svojim utiscima i slikama dočarava sve lepote ovog dela Jadrana.

Hrana koju morate probati, vina koja su nezaobilazna stavka Istre, istorijski spomenici koji će vam otkriti mnogo i vratiti vas u neka prošla vremena, praktični saveti, sve to možete pročitati u Lidijinom današnjem putopisu.


Zelena i plava Istra

Već nekoliko godina unazad svakog leta provedem bar nekoliko dana u Istri. Istra je moje veliko otkriće i pošto nije daleko i lako nam je dostupna, predlažem vam da počnete da otkrivate njene čari. Zapravo, čari dve Istre - Plave Istre (na obalama Jadrana) i Zelene Istre (u kontinentalnom delu, ali ništa manje zanimljive).

Predstaviću vam osam top mesta koja morate posetiti:

Pula

Pula

Posetiti rimski koloseum, jedan od najvećih u svetu, je stvar opšte kulture. Sedite na suncem ugrejani kamen i zamislite borbe gladijatora, imperatore i plebs oko vas. Tu je i Augustov hram, stare zidine koje opasuju grad i "Zlatna vrata". Sve govori o tome koliko je važan grad bila Pula u nekadašnjoj Rimskom carstvu.

Rovinj

Rovinj

Najromantičnije mesto na Mediteranu. Koliko god puta došla u Rovinj opet poželim ponovo da me preplavi sentimentalna morska atmosfera ovog gradića. Popnite se do crkve Sv. Eufemije i saznajte legendu o njenim moštima. Brodićem otiđite na ostrva Sveta Katarina i Sveti Andrija. Provozajte se biciklom po prelepom botaničkom rezervatu "Zlatni rt" i otkrijte čarobne, divlje uvale i plaže.

Poreč

Poreč

Ako u Poreču posetite Eufrazijevu baziliku i uživate u čuvenim ranohrišćanskim mozaicima, ne morate ništa drugo da vidite. Oni najstariji potiču iz 3. veka i predstavljaju fenomenalne primerke ranohrišćanskog slikarstva, značajan deo kulturne baštine zaštiće od strane UNESCO-a.

Brioni

Brioni

Arhipelag od 14 ostrva koja spajaju prirodne lepote i kulturno nasleđe. Tu su Titove luksuzne rezidencije ali i ostaci rimske vile iz prvog veka i gotička crkva iz 15. veka. Obiđite ostrvo vozićem. Iznenadiće vas divlje životinje koje su Titu poklonili predsednici afričkih država ali i preko 200 stopa dinosaurusa identifikovanih na Brionima.

Grožnjan

Ovo pitoreskno mestašće svijeno na brdu poput kamenog gnezna je dom umetnicima, likovnim ateljejima i kolonijama. Pogled se pruža na neprekledno zelenilo unutrašnje Istre i ostavlja vas bez daha.

Bale

Bale

Zastanite ispred moćne palate Soardo-Bembo sa triforijumom i balkonom na pročelju iz 15. veka. Popijte kafu u čarobnoj džez konobi "Kamene priče" ušuškanoj između kamenih kuća i strmih uličica.

Oprtalj

Ovo mestašce ima svega nekoliko stotina stanovnika i na Wikipediji o njemu ne piše gotovo ništa. Napišite svoje utiske - vi! Otplovite u prošlost, prepustite se rustičnoj arhitekturi, ulicama koje su ovako izgledala od početka vremena.

Hum

Hum

Ovo je najmanji grad na svetu po Ginisovoj knjizi rekorda. Dobio je status grada u davnim vremenima i sticajem okolnosti ga zadržao iako danas u njemu živi samo 17 osoba. Uđite u romaničku crkvu Sv. Jeronima iz 12. veka oslikanu vizantijskim freskama. Ručajte u konobi pored vinograda (mislim da je jedina u mestu) a pre toga popijte bisku, lekovitu rakiju od imele, jedinstvenu na svetu.

Lidija Ćulibrk i Vladimir Pištalo

PRAKTIČNI SAVETI!

Ukoliko vas mrzi da vozite a imate zanimljivog saputnika uz ćaskanje u Terra Travel kombiju, stići ćete na cilj za 7 sati (povratna karta 100 evra). Druga opcija je avio let do Pule koji je tek nešto malo skuplji. Najbolja opcija je, naravno, putovanje sosptevnim auto kojim možete prokrstariti celu Istru. Tako da apsolutno glasam za sopstveni prevoz.

Smeštaj rezervišite preko bookinga ili airbnb. Za par predlažem divan apartman u starom delu grada u Rovinju - Hey apartments. Kamene, liksuzne vile toskanskog tipa kao što su na primer vile Heraki u Svetom Lovreču idealne su za veće društvo ili porodicu. Vile su u kontinentalnom delu istre ali samo desetak kilometara od mora. Cene se u jeku sezone kreću od oko 50 evra za sobu.

Kada sam u Istri omiljena hrana mi nije riba već istarske paste, fuži i pljukanci, sa umakom od tartufa. Istra je poznata po tartufima, ovoj veoma posebnoj gljivi, različitih vrsta i kvaliteta.

Jedinstveno piće koje sam otkrila u Motovunu i nigde više je limunada od lavande ili lavanada!

Slobodno vreme nećete imati jer je Istra velik izazov: posetićete mnogo divnih malih mesta koja će vas opčiniti svojom bajkovitošću, uživati u zelenim valovitim maslinjacima i vinogradima, kupaćete se na čarobnim, borovima okruženim plažama, jesti u konobama i u vinarijama piti istarska vina, malvaziju i teran.

Uskoro putujem u Grčku na odmor jer se tamo najbolje odmorim. Uživam u toplom Egejskom moru i obilascima antičkih gradova. Ovaj put to je Rodos.

Želela bih da se odvažim na put u Indiju ili Latinsku Ameriku. Oba putovanja su spiritualne prirode i zahtevna su fizički, mentalno, finansijski, vremenski... Ali niko nas ne može sprečiti da planiramo.

Autor: Nina Dotlić
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još