OPREZ: Ovim navikama uništavate zdravlje, a da toga niste ni svesni

To se odnosi čak i na zdrave rituale, poput ispijanja čaja ili korišćenja krema sa zaštitnim faktorom.

Naime, pojedina hemijska jedinjenja, poput tanina u čaju i hlorogenske kiseline u kafi, se vezuju za različite minerale u hrani i dodacima, i smanjuju njihovu apsorpciju.

Kafa tako može da smanji apsorpciju gvožđa za do 80 odsto ukoliko se konzumira u periodu od sat vremena nakon obroka.

Kafa i čaj takođe smanjuju apsorpciju drugih minerala, poput cinka, magnezijuma i kalcijuma.

Manje je poznato i to da, ukoliko često konzumirate hranu bogatu vlaknima, morate da obezbedite dovoljan unos kalcijuma putem mleka, mlečnih proizvoda i orašastih plodova, brokolija, mahunarkI…

Prekomerna upotreba krema za sunčanje ili potpuno izbegavanje sunca može da dovede do hroničnog nedostatka vitamina D, što je veoma loše za kosti. Ovaj nedostatak takođe će uticati na smanjenje apsorpcije kalcijuma iz hrane koju jedete, pa razmislite o suplementima vitamina D.

Nekoliko je studija, uključujući izveštaje Svetske zdravstvene organizacije pokazalo je da oralne kontraceptivne pilule mogu da smanje nivo folne kiseline, vitamina B2, B6, B12 i vitamina C i E u organizmu, kao i količinu magnezijuma, selena i cinka.

Uzrok ove pojave još nije poznat, ali delimično može da bude reč o posledici zadržavanja tečnosti. Hormon estrogen i progestageni koji se koriste u pilulama utiču na bubrege i regulaciju soli i tečnosti. Postoji i bojazan da pilula može da smanji apsorpciju vitamina poput folne kiseline i poveća njihovo izlučivanje kroz bubrege.

Niži nivoi vitamina B2 mogu da objasne glavobolje koje imaju pojedine pacijentkinje kada koriste ovu hormonsku terapiju. Zato je važno obogatiti ishranu velikim količinama voća i povrća, a orašasti plodovi, semenke i integralne žitarice odličan su izvor vitamina i minerala.

Ako suviše često koristite aspirin, razmislite još jednom. Redovno uzimanje aspirina, čak i kada je reč o malim dnevnim dozama kako bi se npr. smanjio rizik od srčanog ili moždanog udara, može da utiče na pojavu čira ili krvarenja, pa se posavetujte sa lekarem u vezi sa adekvatnom vitaminskom terapijom.

Povremena upotreba aspirina, npr. za lečenje glavobolje, je sasvim u redu, ali ako uzrokuje probleme sa varenjem, najbolje je izbegavati ovaj lek i potražiti savet lekara.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci
1 komentar
  1. esma says

    Hvala vam na ovom jasno obrazlozenom savetu koji nije nebitan kako mu se podsmevaju navodni slobodnjaci ,a ne shvataju da tim znaninm sitnicama koje nisu teret pobolsavaju svoj psihofizicki razvoj. koji je neprimetan ali znacajan

Ostavite komentar

Your email address will not be published.