Istina i mit o ginko bilobi

VIRDŽINIJA - Ginko biloba jedan je od najbolje prodavanih biljnih preparata na svetu. Često se preporučuje kao sredstvo protiv gubitka pamćenja povezanog sa starenjem. Istraživanje obavljano osam godina, međutim, pokazalo je da dugotrajno uzimanje te biljne zamene nije usporilo mentalno slabljenje starijih osoba.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je starosna grupa koja najbrže postaje najbrojnija u skoro svim zemljama - ona starijih od 60 godina.

Mnogi ljudi povezuju starenje sa nekom vrstom gubitka pamćenja. Neke studije su pokazale da održavanje tela i uma aktivnim može da pomogne da se odloži napredovanje kognitivnog slabljenja.

Međutim, preparati koji vam obećavaju da će vas održati mladim isključivo uzimanjem pilula, takođe su veoma popularni. Oni koji se bave alternativnom medicinom preporučivali su ginko bilobu kao pouzdano sredstvo za očuvanje ili čak poboljšanje memorije kod starijih.

Ali do sada nisu postojali jaki klinički dokazi o njegovoj delotvornosti.

"Ovo je prva i do sada jedina studija koja se bavila specifično sposobnošću ginko bilobe da spreči gubitak pamćenja", podseća Stiven Dekoski sa Univerziteta u Virdžiniji.

Punih osam godina, naučnici sa šest univerziteta širom SAD proučavali su više od tri hiljade osoba starosti između 72 i 96 godina sa normalnim mentalnim funkcijama ili sa umerenim gubitkom kognitivne funkcije.

Učesnici su primili ili 120 miligrama ginko ekstrakta dva puta dnevno ili placebo - običnu šećernu pilulu.
Istraživači su ustanovili da ginko nije posebno uticao na memoriju ili pažnju.

"Možemo da konstatujemo da nismo pronašli dokaze da je ginko, tokom dužeg perioda, načinio razliku u usporavanju promena u funkciji pamćenja, kao dela normalnog procesa starenja, ili da je uopšte bio delotvoran", objašnjava Dekoski.

Ranije istraživanje pokazalo je da ginko nije učinio ništa za ljude sa simptomima Alchajmerove bolesti niti je pomogao u smanjenju drugih oblika demencije.

Naučnici su istakli da je najnovija studija značajna zato što je sprovedena na najvećem broju učesnika i zato što je odbacila biljni preparat kao koristan tretman za gubitak memorije.

"Ustanovili smo da nije bilo uticaja ginko bilobe na te veoma spore ali jasno prepoznatljive promene u funkciji razmišljanja u kasnijem dobu", zaključuje Dekoski.

Istraživači su, međutim, takođe istakli da je ginko biloba, iako ne utiče na usporavanje mentalnih promena zbog starenja - bezbedna i da ne izaziva neželjene efekte.

(FoNet)
8. februara 2010.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.