Mladi, seks i psihologija

MINEAPOLIS - Psiholozi i psihijatri nisu ustanovili da neobavezni, takozvani "slučajni seks", među mladim Amerikancima ostavlja značajnije posledice na njihovu psihu, posebno na psihološko sazrevanje adolescenata.

Istraživači okupljeni oko Projekta "Mladi, seks i psihologija"(EAT) Univerziteta Minesote u Mineapolisu ustanovili su da mlade odrasle osobe, ali i adolescenti, koji ulaze u neobavezne seksualne veze, nisu izloženi povećanom riziku da pretrpe ozbiljnije psihološke poremećaje od vršnjaka koji su u trajnijim i iskrenim vezama.

Iako je istraživanje fokusirano na čisto psihološke posledice uletanja u "slučajni seks", istraživači ipak upozoravaju da ne treba zapostaviti moguće psihološke rizike koji prate ovu vrstu mladalačkih "nestašluka" - piše časopis Sajens.

Marla E. Ajzenberg, profesorka socijalne psihologije i psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Mineapolisu, s grupom saradnika, koristila je podatke dobijene iz Projekta EAT, čija je realizacija u toku, koji razmatra različita seksualna ponašanja 1.311 seksualno aktivnih mladih osoba.

U toku 2008. i 2009. godine obavljeno je anketiranje 574 muškaraca i 737 žena u Minesoti prosečne starosti 20.5 godina o njihovom seksualnom životu i emocionalnom stanju.

Od seksualno aktivnih anketiranih osoba, 55 odsto izjavilo je da im je najnoviji seksualni partner osoba s kojom su trenutno u "ekskluzivnoj" vezi, dakle bez traženja "dodatnog partnera za sada", a 25 odsto ih je naglasilo da im je poslednji partner u seksualnom odnosu bio verenik (verenica), bračni drug ili "životni" partner ili partnerka.

Mnogo manji procenat izjasnio se da im je poslednji partner bila "bliska osoba ali ne i jedini partner"(12 odsto) ili "slučajni poznanik"(8 odsto). Dva puta više muškaraca od žena izjavilo je da im je "najnovija partnerka bila jedva poznanica" ili "bliska, ali ne i jedina partnerka".

Iako je u javnosti vladalo mišljenje da seksualni odnosi "sa strane, van iskrenih odnosa" mogu biti štetni po psihičko zdravlje mladih osoba koje se upuštaju u "slučajni seks", u poređenju sa osobama u iskrenim ljubavnim vezama, anketa nije eksplicitno potvrdila ta strahovanja.

"Mada otkrića u ovom istraživanju pokazuju da mlade osobe u "neobavezujućem seksu" ne nagoveštavaju da su izložene većem riziku da dožive psihološke traume od vršnjaka u stalnim, čvrstim vezama, situaciju ne treba minimizirati kao ozbiljnu pretnju fizičkom blagostanju povezanom sa 'slučajnim' seksualnim vezama", smatra profesorka Ajzenberg.

Time se, uvereni su psiholozi, potvrđuje potreba da se u program seksualnog vaspitanja u školama uključi jasna poruka o mogućim rizicima "slučajnog seksa" i ista upozorenja prenesu roditeljima i starateljima.

Detaljni rezultati istraživanja naučnog tima profesorke Ajzenberg objavljeni su u najnovijem broju američkog naučnog časopisa Perspektive seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

(FoNet)

februar 2010

Pogledajte još