Zašticeni svedok o otmici i maltretiranju u Gnjilanu

BEOGRAD, 8. februara 2010. (Beta) - Zaštićeni svedok prepoznao je u ponedeljak na suđenju pripadnicima "gnjilanske grupe" Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optuženim za svirepa ubistva i mučenje civila tokom 1999. godine, one koji su ga nakon otmice maltetirali u prostorijama internata u Gnjilanu.

Svedok pod pseudonimom B1 svedočio je pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pod posebnim merama zaštite, u odvojenoj prostoriji i sa izmenjenim glasom, a publika nije mogla da vidi njegov lik. Zaštićeni svedok je rekao da je sredinom juna 1999. godine otet u Gnjilanu gde je živeo i odveden u prostorije internata u tom gradu gde su ga pripadnici OVK-a tukli i posle višečasovnog maltertiranja pustili.

Svedok je rekao da su ga otela četvorica uniformisanih muškaraca i žutim jugom bez tablica odveli u internat, a u sudnici je prepoznao optuženog Fatona Hajdarija kao čoveka koji ga je najviše tukao. "Tukao me je palicom. Prepoznao sam ga po krvoločnim očima koje su zračile mržnjom. Pripala mi je muka kada sam ga video", posvedočio je B1, prisećajući se da je od batina povremeno padao u nesvest.

On je posvedočio da su se iz drugih prostorija u internatu čuli jezivi krici nalik na životinjske, i da nije video ali da je čuo za maltretiranja drugih ljudi koji su bili zatvoreni u internatu. Zaštićeni svedok je prepoznao i optuženog Selimona Sadikua kao čoveka koji je oko vrata imao metak okačen na pertli i koji mu je uzeo dokumenta i automobii.

Pogledajte još