U Đurđinu održana "Dužijanca" i takmičenje risara

Na ovogodišnjoj "Dužijanci", svetkovini kojom se obeležava kraj žetvenih radova, okupili su se žeteoci - risari i risarice iz Republike Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske i najviše iz okoline Subotice, koji su sa košenjem počeli od ranog jutra.

Prema rečima Kuzmanovića, ovo je jedan od događaja za koji se sa pravom može reći da je tradicija živa i u pravom smislu etimološka, jer neguje običaje, kulturu i tradiciju bunjevačkih Hrvata na našim prostorima.

- Jasno je da ćemo kao resorni sekretarijat nastaviti da podržavamo ovakve događaje, jer Dužijanca se ove godine obeležava 106. godinu za redom, dok je takmičenje risara organizovano 49. put - rekao je Kuzmanović.

Kao što stari običaj nalaže, risari i njihove pratilje okupili su se na njivi već oko šest sati ujutru, odmah zasukali rukave i počeli pletenje užadi. Sat vremena kasnije, u okićenim karucama počeli su da stižu gosti i svi zajedno su potom seli za trpezu od slame, gde je postavljen čuveni risarski doručak – slanina, crni luk, kiselo mleko, domaća pogača i voda sa bunara.

Početak risa, zvonom je ozvaničio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. Pored kosidbe, održano je i takmičenje u kuvanju tarane, a prikazan je rad na starim mašinama i vršalici i dečja igra "Kasalica".

Takmičenje risara je deo "Dužijance", koju organizuje Udruženje bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", a od prošle godine ono je organizovano na njivi nadomak katoličke crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu.

Izvor: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Pogledajte još