Svedok tvrdi da je Simatović bio na čelu specijalaca

HAG, 8. februara 2010. (Beta) - U nastavku suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zvanom Frenki, svedok optužbe Slobodan Lazarević izjavio je u ponedeljak pred Haškim tribunalom da je Simatović od 1993. predvodio specijalne snage MUP Srbije u Hrvatskoj i BiH.

Tim snagama zapovedali su "pukovnici Rajo Božović i Milorad Ulemek Legija", koji su odgovarali Simatoviću, a preko njega i tadašnjem načelniku Resora državne bezbednosti MUP Srbije Stanišiću, tvrdio je svedok. Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Lazarević je rekao da je od 1969. do 1998. radio za Kontraobaveštajnu službu JNA, odnosno Vojske Jugoslavije, a da je za vreme sukoba u Hrvatskoj, od 1992. bio oficir za vezu s međunarodnim snagama u 23. korpusu vojske Republike Srpske Krajine (RSK).

Svedok je precizirao da je početkom 1993. u to područje stigla "specijalna policija iz Srbije", koja je komandu smestila na Petrovu Goru, u dotadašnji štab 23. korpusa koji je morao da se iseli. "Njihovim prisustvom, sva moć je otišla iz vojske policiji...Sve te policijske strukture bile su, u krajnjoj liniji, odgovorne Stanišiću", kazao je Lazarević, napominjući da "to zna zato što je bio na terenu kad se to događalo".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.