Svedok tvrdi da je Simatović bio na čelu specijalaca

HAG, 8. februara 2010. (Beta) - U nastavku suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zvanom Frenki, svedok optužbe Slobodan Lazarević izjavio je u ponedeljak pred Haškim tribunalom da je Simatović od 1993. predvodio specijalne snage MUP Srbije u Hrvatskoj i BiH.

Tim snagama zapovedali su "pukovnici Rajo Božović i Milorad Ulemek Legija", koji su odgovarali Simatoviću, a preko njega i tadašnjem načelniku Resora državne bezbednosti MUP Srbije Stanišiću, tvrdio je svedok. Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Lazarević je rekao da je od 1969. do 1998. radio za Kontraobaveštajnu službu JNA, odnosno Vojske Jugoslavije, a da je za vreme sukoba u Hrvatskoj, od 1992. bio oficir za vezu s međunarodnim snagama u 23. korpusu vojske Republike Srpske Krajine (RSK).

Svedok je precizirao da je početkom 1993. u to područje stigla "specijalna policija iz Srbije", koja je komandu smestila na Petrovu Goru, u dotadašnji štab 23. korpusa koji je morao da se iseli. "Njihovim prisustvom, sva moć je otišla iz vojske policiji...Sve te policijske strukture bile su, u krajnjoj liniji, odgovorne Stanišiću", kazao je Lazarević, napominjući da "to zna zato što je bio na terenu kad se to događalo".

Pogledajte još