Aluminijum i Kao Ako

Šta je ples, igra, pokret u 21. veku - pokušao je da otkrije beogradskoj publici Kulberg balet iz Švedske, koji je nastupio na završnoj večeri Beogradskog festivala igre u Centru “Sava” 

Kako izgleda pokret modernog čoveka, kako se telom ispoljavaju strahovi i radosti, odgonetaju Mats Ek i Johan Ingert, koreografi. Još jedna potvrda da je neverbalna komunikacija često moćnija od hiljadu reči. Kad bi se izražavali jezikom književnosti, Ek i Inger bili bi pesnici, čija se metrika zasniva na modernom ritmu, koji se u nekim momentima graniči s haiku poezijom. 

Ovu umetnost, čija je lepota pre svega u jednostavnosti, možete voleti ili ne. Sredine sigurno nema. Sveden pokret, minimalistička scena i kostim, vrhunski baletski umetnici, igranje svetlom i predmetima na sceni uslovili su pravu igračku lavinu. Beograd je, itekako, spreman na igru… 

Koreografija Mats Eka pod nazivom “Aluminijum”, na muziku Džona Adamsa, otvorila je veče. Mats Ek koji se skoro četiri decenije smatra jednim od najinteresantnijih koreografa svetske plesne scene, ponudio je zanimljivo viđenje, kako kaže, "otpora pojednica prema sistemu". Otpor, ne samo u političkom smislu, već kao način da se dublje zakorači u život i prihavti sva lepota ovakvog bivstvovanja sa sumnjom i neizvesnošću kao osnovnim postulatima. Skoro matematički način igre, pokret u svetu kompjutera i zakrčenih ulica, sve je to Ekov balet.

U drugom delu programa izvedena je koreografija Johana Ingera “Kao Ako” na muziku Stefana Levina. Besciljno putovanje od koga se očekuje da ponudi izazov i nove mogućnosti, obezbedi dobro raspoloženje i energiju, sačuva tajanstvenost i neobičnu lepotu. Prava groznica severa… 

Kulberg balet je 1967. godine osnovala Brigit Kulberg, jedna od najuticajnijih ličnosti za moderni ples u Švedskoj. Ove godine slavi  50 godina rada, uživajući poziciju kulturnog ambasadora Švedske. 

Nadamo se da do sledećeg Beogradskog festivala igre, naš glavni grad neće zaboraviti da igra, te da ćemo zanimljive baletske umetnike viđati češće. 

Danijela Tadić

Pogledajte još