Guvernerka Kanade otvara Zimske igre

OTAVA, 9. februara 2010. (Beta) - Generalna guvernerka Kanade Mikaela Žan (Mićaelle Jean) otvoriće Zimske olimpijske igre koje se u Vankuveru održavaju od 12. do 28. februara 2010.

Mikaela Žan će 21. zimske igre proglasiti otvorenim na svečanosti koja će na stadionu Bi-Si Plejs (BC Place Stadium) početi u petak u 6 sati uveče po lokalnom (pacifičkom) vremenu. Na svečanosti će učestvovati nekoliko hiljada sportista i drugih članova olimpijskih delegacija zemalja-učesnica, a osim gledalaca prisustvovaće joj članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, visoki političkii drugi gosti.

"Borilišta u Vankuveru i Visleru biće poprišta sportskih nadmetanja najvišeg kalibra. Na ovom divnom mestu globalnog sastanka biće srušene barijere nejednakosti i kreiran forum solidarnosti u čast sportskog viteštva", izjavila je generalna guvernerka Mikaela Žan.

Generalna guvernerka susrešhe se takođe sa svih 108 članova MOK-a i govoriti na svecannoj sednici tog najvišeg međunarodsnog olimpijskog tela koje čine 122 člana - predsednika nacionalnih olimpijskih komiteta.

Kanada je parlamentarna demokratija koja priznaje formalnu vlast britanske krune oličenu u vrhovnom guverneru-guvernerki. Mikaela Žan je prva osoba crne puti na toj počasnoj, ali najvišoj dužnosti. Ona je u Kanadu došla kao 11-godišnja devojčica, izbeglica sa Haitija od tadašnjeg diktatorskog režima.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.