Neproverene izjave vređaju čast sudija

BEOGRAD, 9. februara 2010. (Beta) - Društvo sudija Srbije protestovalo je zbog izjava članova Visokog saveta sudstva kojima se "vređaju čast i ugled neizabranih sudija i urušava ugled sudijske profesije u celini".

Navodeći da "sudija nije zbirna imenica" i da "odgovornost sudije mora biti individualna", Društvo je zatražilo da se protiv sudija za koje postoji osnov za to povedu odgovarajući postupci. U suprotnom, navedeno je, individualne odgovornosti ne mogu biti oslobođeni ni oni koji iznose neproverene tvrdnje.

Društvo je podsetilo i da je neizabranim sudijama uskraćeno pravo da aktivno učestvuju u postupku izbora i da se izjasne o primedbama na stručnost i dostojnost, kao i da im nije dostavljena obrazložena odluka sa konkretnim razlozima zbog kojih im je prestala sudijska funkcija.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović u intervjuu Politici prošlog petka izjavila je da je osnovni kriterijum bio broj predmeta, ali i nedostojno ponašanje pojedinih sudija. "Utvrdili smo da su pojedine sudije držali butike, kafane, auto-perionice, mehaničarske radnje, salone. Neki su u predmetima u kojima su postupali sklapali ugovore o doživotnom izdržavanju ili o poklonu sa strankama u postupku ili sa porotnicima", navela je Mesarović između ostalog.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.