Predstavljen nacrt o izvršenju presuda

BEOGRAD, 9. februara 2010. (Beta) - Srbija je među poslednjima u Evropi po efikasnosti izvršenja sudskih presuda sa svega pet odsto namirenja, što stvara pravnu nesigurnost građana i odvraća investirore, a to bi trebalo da se promeni donošenjem novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čiji je nacrt danas predstravljen u Palati Srbija.

Ministarka pravde Snežana Malović je na skupu "Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju: ključne izmene" rekla da bi novi zakon trebalo da obezbedi brzo i efikasno izvršenje sudskih odluka u građanskim i privrednim postupcima.

Ministarka pravde je kao "najveću novinu" navela uvođenje privatnih profesionalnih izvršitelja, pored postojećih sudskih izvršitelja.

"Poverilac, posle pravosnažne odluke o izvršenju, može da bira da li će izvršenje poveriti sudskom ili privatnom profesionalnom izvršitelju. Profesionalni izvršitelji biće nova pravosudna profesija sa javnim ovlašćenjima u pravosudnom sistemu i oni će preuzeti deo sudskih poslova", rekla je Snežana Malović.

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik rekla je izvršenje sudskih odluka centralno pitanje moći države u obezbeđivanju pravde građanima.

Pogledajte još