Serotonin i smrt u kolevci

BOSTON - Kontrolor raspoloženja u mozgu tesno je povezan sa smrtnošću novoređenčadi, takozvanom smrću u kolevci.

Najnovija istraživanja pokazala su da je u post-mortem analizi mozga novorođenčeta, koje je bilo žrtva "smrti u kolevci", ustanovljen nizak nivo jedne hemijske komponente u mozgu, ključne u funkciji disanja.

Rezultati istraživanja takođe će, po svoj prilici, objasniti misteriozno stanje, poznato i kao "sindrom iznenadne smrti novorođenčeta" (SIDS).

Istraživanje koje su obavili neurolozi Dečje klinike i Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard u Bostonu, u SAD, najavljuje i nadu da će biti pronađen test kojim će biti moguće predvideti koje je novorođenče izloženo najvećem riziku zbog postojanja SIDS.

List Boston Glob je, povodom rezultata istraživanja, izvestio:

"Profesorka Hana Kini i njeni saradnici upoređivali su tkivo mozga beba koje su doživele SIDS sa moždanim tkivom sedam beba koje su preminule od drugih bolesti i pet beba koje su, pre smrti, klinički lečene od niskog nivoa kiseonika. Istraživači su posumnjali da SIDS za posledicu ima problem sa neadekvatnim nivoom kiseonika pa je profesorka Kini želela da uporedi bebe sa SIDS sa bebama iz druge dve grupe."

U moždanom tkivu 35 od ovih beba, nivo neurotransmitera serotonina bio je za 22 odsto niži - otkrili su neurolozi iz ekipe profesorke Kini.

"Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta"(SIDS) svake godine u SAD odnese živote 2.500 novorođenčadi i vodeći je uzročnik smrti u ovoj dečjoj populaciji", naglasio je u opsežnom tekstu list Volstrit Džornal.

Ključnu ulogu serotonin ima kao neurotransmiter u kontroli raspoloženja, ali je takođe poznato da učestvuje u automatskim funkcijama organizma čoveka, kao što je, na primer, disanje, čime se može objasniti njegova povezanost sa SIDS - procenio je list Vašingtom Post.

"Otkriće ukazuje da se SIDS pojavljuje kad se beba rođena s ovom anomalijom postavi da spava na stomaku u prvoj godini života. Sposobnost beba u tom uzrastu da stabilizuju disanje se tek razvija. Najveći broj dece koja spavaju na stomaku, sa licem uronjenim u jastuče, biće u stanju da se instiktivno probude ako osete teškoće u disanju. Međutim, bebe rođene sa ovom opasnom anomalijom neće biti u stanju da se probude", naglašava se u tekstu vašingtonskog dnevnika.

Naučni časopis Nejčer Njuz primećuje da je nejasno da li nizak nivo seratonina zaista izaziva "smrt u kolevci" ili je zapravo posledica drugih uzroka. Ipak, u svakom slučaju, "ova vrsta istraživanja mogla bi da omogući stvaranje testa koji bi identifikovao takvu bebu i omogućio intervenciju da se ona zaštiti".

Neurolozi podsećaju da nije prvi put da se serotonin povezuje sa SIDS. Ekipa profesorke Kini već je ranije otkrila da su bebe koje su umirale od SIDS imale manje seratonin receptore u mozgu.

U međuvremenu, 2008. godine ekipa italijanskih neurologa otkrila je da miševi sa mutacijom koja ih čini manje osetljivim na serotonin takođe, kao tek izlegli mladunci, dožive - "smrt u kolevci"...

(FoNet)
09. februar 2010.

Pogledajte još