Češki kralj šljivovice osniva preduzeće u Srbiji

PRAG, 30. aprila 2007. (Beta) - Najveći evropski proizvođač pića od voćnih destilata, češki "Rudolf Jelinek" iz Vizovica kao prvi korak prodora u Srbiju osniva firmu sa srpskim trgovinskim preduzećem "Progres promet - Hladnjača Milenić" iz Donje Trnave.

Ugovor je potpisan u petak i češki "kralj šljivovice" imaće u novom preduzeću 51 odsto udela.

Direktor "Rudolfa Jelineka", Petr Dvoržaček, kazao je za današnje "Hospodaržske novini" da su ambicije njegove firme, pre svega, da u Srbiju uveze savremenu tehnologiju za izgradnju destilerije.

"Destilacija voća na licu mesta uštedeće nam troškove prevoza u naše destilerije u Bugarsku i Češku", kazao je Dvoržaček i dodao da je njegovo preduzeća duže vreme tragalo za šansom da uloži kapital u Srbiju.

Za "Rudolfa Jelineka", koji već kontroliše 95 odsto bugarskog tržišta šljivovice, pošto ima većinski udeo u "Destila Teteven" i "Vinprom Trojan AD", zajedničkim ulaganjem sa srpskim trgovinskim preduzećem poslovni planovi u Srbiji tek počinju.

"Pratimo sve mogućnosti i čekamo nove šanse. Važno je da smo prodrli na to zanimljivo tržište", kazao je Dvoržaček.

Srbija je za najvećeg evropskog proizvođača pića od voćnih destilata privlačna pre svega zbog toga što je sama najveći evropski proizvođač šljiva i Česi će tako lakše dolaziti to sirovine.

U preduzećima koja preuzima "Rudolf Jelinak" zadržava stare tradicionalne brendove šljivovica i voćnih žestokih pića i angažuje se da one postanu zaštićeni brendovi u Evropskoj uniji. To mu je pošlo za rukom u saradnji sa bugarskom vladom u slučaju trojanske i tetevenske šljivovice.

"Rudolf Jelinek" je prošle godine prodao 6,5 miliona flaša alkoholnih pića, a prošlogodišnju zaradu firma procenjuje na 11 miliona evra.

I svoju i bugarsku šljivovicu s uspehom izvozi i na tržište SAD.

Pogledajte još