Kitolovci i branioci kitova tukli se vodenim topovima

ADELAIDA, 9. februara 2010. (Beta-AP) - Borci protiv lova na kitove iz organizacije "Si šeferd" razmenili su "vatru" iz vodenih topova sa japanskim kitolovcem "Nišin maru" kojeg su sledili u Antarktičkom okeanu.

Prema današnjem saopštenju "Si šeferda", brodovi ove organizacije "Stiv Irvin" i "Bob Barker" sukobili su se juče ujutro sa kitolovcem "Nišin maru" koji pripada japanskoj ribarskoj industriji.

Posada japanskog broda "odvrnula je vodene topove, ali je bila iznenađena kada je 'Stiv Irvin' odgovorio moćnijim vodenim topom od njihovog, zbog čega je nekoliko lovaca na kitove moralo da pliva po palubi u pravcu vrata na komandnom mostu", navodi se u saopštenju.

Zvaničnik japanske ribolovačke agencije Šigeki Takaja rekao je za upotrebu vodenih topova: "Kao što smo uvek govorili, osuđujemo taj čin. To je potpuno neoprostivo".

Neimenovani zvaničnik ministarstva inostranih poslova u Tokiju je rekao da je Japan uložio proteste Holandiji i Togou - zemljama kod kojih su registrovani "Stiv Irvin" i "Bob Barker" - zbog razmene "vodene" vatre u Antarktičkom okeanu.

Pogledajte još