Počinje 60. Berlinale

BERLIN, 10. februara 2010. (Beta) - Projekcijom kineskog filma "Tuan Yuan" Vanga Ćuan-ana, u Berlinu se u četvrtak otvara 60. međunarodni filmski festival, koji će trajati do 21. februara.

U zvaničnom programu ovogodišnjeg Berlinala biće prikazano 26 filmova, od čega će se njih 20 nadmetati za Zlatnog medveda. Na festivalu će biti prikazano blizu 400 filmova. Festival će, pored ostalog, obeležiti novi filmovi Romana Polanskog i Martina Skorsezea, istorijske drame iz Kine i prvi film majstora grafita Benksija.

Skorseze i Leonardo DiKaprio predstaviće premijerno film "Zatvoreno ostrvo", koji govori o istrazi nestanka žene ubice iz psihijatrijske institucije. Taj film biće prikazan van takmičarske selekcije. Juan Makgregor i Pirs Brosnan prisustvovaće svetskoj premijeri filma "Pisac iz senke" Romana Polanskog koji će se nadmetati za Zlatnog medveda. Brosnan u filmu igra bivšeg britanskog premijera koji piše memoare uz pomoć čoveka plaćenog da anonimno piše za njega. Na Berlinalu će ove godine biti prikazano više filmova iz Azije. Festival će zatvoriti film "Otouto" Japanca Jođija Jamade. O dobitniku Zlatnog medveda odlučiće sedmočlani žiri pod vođstvom nemačkog režisera Vernera Hercoga.

Pogledajte još