Sedma epizoda

Ludilo koje nam se spremalo, imalo je svoju pilot epizodu u Zagrebu. Mesto dešavanja stadion “Maksimir”. Datum 13. maj 1990.


Tomislav Ivković, Dinamo: „Uz sve probleme koji su se dešavali u jugoslovenskom fudbalu, „šlag na torti“ je bio duel Dinama i Zvezde u Zagrebu“.

Darko Pančev, Crvena zvezda: „I dan danas kada se vratim u to vreme, mislim da je to sve bilo politički montirano.

Zlatko Kranjčar, Dinamo: „Sve je eskaliralo jednim velikim ekscesom i moram reći, prvo napadom Zvezdinih navijača na Dinamove. Tu se umešala tadašnja milicija...“

Vlado Čapljić, Dinamo: „U prvi mah nije bilo znakova da će doći do sukoba, sve dok ograda na severnoj tribini, na kojoj su bili navijači Dinama, nije srušena, nakon čega je masa uletela na teren“.

(old_image)Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Ograda se ruši i video sam kako masa upada na atletsku stazu i kreće se ka terenu“.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Sve je to prevazilazilo neke ranije sukobe na tribinama. Ovo je bilo mnogo strašnije i opasnije“.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Odmah sam rekao saigračima: „Momci, „palimo“ u svlačionicu“. Oni su bili leđima okrenuti ka toj tribini i nisu videli šta se dešava, dok ih nisam upozorio“.

Darko Pančev, Crvena zvezda: „Malo se jesmo uplašili, ali čini mi se da nijednog trenutka nismo pomislili da bi nam život mogao da bude ugrožen“.

Dragoslav Šekularac, trener Crvene zvezde: „Tek smo posle shvatili koliko je to bilo ozbiljno, kada smo videli policajce, koji su se uplašili tolike rulje“.

Darko Pančev, Crvene zvezda: „Siguran sam da niko iz Dinama nije želeo da se nama bilo šta loše dogodi, kao što ni mi ne bi želeli da oni budu u opasnosti“.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Znam da je došao Zvone Boban u svlačionicu da nas pozdravi. Rekao nam je: „Momci, biće sve u redu“. Neko mu je odgovorio: „O kakvom redu ti govoriš, vidiš li šta se dešava““.

Vlado Čapljić, Dinamo: „U jednom trenutku, na terenu se nije videla nijedna zelena travka, jer je sve bilo prekriveno kamenjem i blokovima sa tribina“.

Ono sto je nagovešteno na Maksimiru, ubrzo se proširilo na čitavu zemlju. Raspad je očigledno bio neminovan.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: “Do te utakmice nisam verovao da će doći do raspada, ali nakon toga postalo je jasno u kom pravcu će sve to ići”

Zlatko Kranjčar, Dinamo: “Onaj istorijski napad Zvonimira Bobana na milicajca pokazao je put kojim će Jugoslavija krenuti”.

Darko Pančev, Crvena zvezda: “Na toj utakmici je praktično počeo raspad sistema, raspad Jugoslavije…”

Uroš Đurić, slikar: “Interesantno je da se u sukobu dve “pandurske” frakcije, odigrava raspad Jugoslavije… Dinamo i Zvezda, to je u stvari, prava priča”.

Poslednji izlet zajedničke države na jedno veliko takmičenje desio se u Italiji 1990. Pripreme za ovo svetsko prvenstvo su bile sve - samo ne normalne.

(old_image)Refik Šabanadžović, Crvena zvezda: „Atmosfera nije bila baš povoljna za reprezentaciju. Znamo svi u kom stanju je bila tadašnja zajednička država“.

Srećko Katanec, Partizan: „Mi smo rado dolazili da igramo za reprezentaciju iako puno stvari nije funkcionisalo“.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Na pripremnoj utakmici protiv Holandije u Zagrebu, posle zvižduka upućenih nama i navijanja za protivnika, njihov selektor Leo Benhaker je rekao: „Nisam znao da u ovom delu Evrope imamo toliko navijača““.

Srećko Katanec, Partizan: „Bila je čudna utakmica. Čitav stadion je zviždao himni države za koju smo nastupali“.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Bili smo ispraćeni odatle u stilu: „Daleko vam lepa kuća““.

I dok su se političari u državi međusobno prepucavali, atmosfera u ekipi bila je izvanredna.

Refik Šabanadžović, Crvena zvezda: „Igrački gledano, reprezentacija je bila fantastična, kao i stručni štab“.

Zlatko Vujović, Kan: „Imali smo Osima u koga smo verovali, a i on je verovao u nas. Od njega smo stvarno imali šta da naučimo i stvarno smo bili ponosni na njega“

Dejan Savićević, Crvena zvezda: „Bila je tu i garnitura starijih igrača, kao i mi mlađi, koji smo tek dolazili...“

Marko Marković, komentator: „Osim je kroz kvalifikacije, pa kroz svetsko prvenstvo oformio jedan tim koji je delovao raspevano i moćno“.

Međutim, sam početak Mundijala, nije mnogo obećavao.

Robert Jarni, Hajduk: „Imao sam nekih 19 godina i prvi put sam izašao na San Siro upravo protiv Nemačke, atmosfera je bila zaista paklena i nisam mogao da verujem da se to meni dešava“.

Nemci, predvođeni Mateusom i Klinsmanom, očitali su lekciju iz fudbala Osimovoj ekipi. Nakon početnog neuspeha, kreće „labudova pesma“ jugoslovenske reprezentacije. U grupi više nije bilo problema. A onda je došlo legendarno četvrtfinale protiv Španije.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Pred zagrevanje sam rekao da je dovoljno samo da istegnemo mišiće, jer je bila velika vrućina“

Zlatko Vujović, Kan: „Bilo je 40 stepeni u hladu, sećam se da su se neki igrači sakrivali u hladu, jer je bilo nemoguće za igrati“.

I počinje film sa Zlatkom Vujovićem, Srećkom Katanecom i Draganom Stojkovićem u glavnim ulogama.

Zlatko Vujović, Kan: „Taj gol mi je ostao u sećanju kao kada sam Radanoviću centrirao protiv Bugarske“.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: “Jedna duga lopta Brnovića po levoj strani ka Zlatku Vujoviću...“

Zlatko Vujović, Kan: „Centrirao sam, očekivao sam da će neko tamo da bude...“

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Pomislio sam: Daj Bože da mi lopta dođe do noge...“

Srećko Katanec, Partizan: „Prebacio sam Zlatkovu loptu na drugu stativu...“

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Ta finta i prijem lopte uspevaju onako kako sam želeo... Martina Vaskeza sam, što bi mnogi rekli, „poslao po novine““...

Srećko Katanec, Partizan: „Od 100 igrača, 99 bi loptu šutnulo iz prve...“

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Ostao sam sam, oči u oči sa Zubizaretom...“

(old_image)Robert Jarni, Hajduk: „...i loptu, jednostavno poslao u prazan deo mreže“.

Ako ga je nakon prvog gola mrzelo pola Španije, onda ga je nakon drugog, definitino mrzelo celo Iberijsko poluostrvo.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Bilo je pitanje ko će da šutira. Bili smo tu Sušić, Savićević i ja, ali sam ja namestio loptu i rekao: „Ne dirajte, pustite me“. Kad sam video da lopta preleće živi zid, znao sam da će da završi u mreži“.

Zlatko Vujović, Kan: „Prošli smo Špance, činilo mi se bez nekog većeg opterećenja“.

Četvrtfinale protiv Argentine i legendarnog El Pibea - Dijega Armanda Maradone.

Robert Jarni, Hajduk: „Svi su najavljivali da će Argentinci biti svetski prvaci“.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Igralo se u Firenci i svi smo bili impresionirani Maradonom. Izašao je sa odvezanim pertlama na kopačkama i šetao se po terenu. Žonglirao je loptu... ni „Z“ od zagrevanja tu nije bilo“.

Sizifovski posao dodatno je otežao i sudija.

Dejan Savićević, Crvena zvezda: „Nismo očekivali da će sudija za ne toliko grub faul Šabanadžovića, ovome pokazati drugi žuti karton i put u svlačionicu. Mislim da je to odlučilo utakmicu“.

Refik Šabanadžović, Crvena zvezda: „Meni je najteže bilo. Dobio sam crveni karton, a znam da ga nisam zaslužio. Sa deset igrača smo bili ravnopravni i uopšte nisu bili bolji od nas“.

Podatak da su plavi i sa deset igrača parirali jednoj od najboljih selekcija tog vremena, dovoljno govori o snazi Osimove ekipe. Šanse su se ređale ispred Goikočeinog gola. I onda... penali.

Refik Šabanadžović, Crvena zvezda: „Osim je samo pitao ko će da izvodi penale i otišao je u svlačionicu. Nije mogao da gleda“.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Ja pravim fintu, šaljem ga u drugi ugao i toliko sam bio siguran da će lopta ući u mrežu, ali na moje zaprepašćenje, pogodio sam prečku“.

Dejan Savićević, Crvena zvezda: „Loše su šutirali Brnović i Hadžibegić, a pogodili smo samo Prosinečki i ja, ali nas se ne seća niko. To je prokletstvo penala, pamte se samo oni koji promašuju“.

Dragan Stojković, Crvena zvezda: „Izgubili smo 3:2 na penale. Šteta...“

Ova penal serija imala je i svoju istorijsku dimenziju. Duel Tomislava Ivkovića i Dijega Armanda Maradone.

Zdravko Reić, novinar: „Ivković je rekao Maradoni da će mu odbraniti penal“.

Tomilsav Ivković, Sporting Lisabon: „On je uzeo loptu i nije smeo da me pogleda u oči. Rekao sam mu „Dijego, pazi znam gde ćeš je „puknut“. Digao je glavu na brzaka, ja sam mu pokazao na stranu gde sam mu u Kupu UEFA u Napulju odbranio kada su igrali Sporting i Napoli. Isfintirao sam u tu stranu, bacio se u drugu i odbranio penal“.

Četvrtfinale svetskog prvenstva na Mundijalu u Italiji je zapravo poslednji pasus fudbalske priče koja se zvala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. I dok se bivša država spremala za krvavi raspad, a nacionalni lideri za poslednji kruzing po Titovim rezidencijama, u Beogradu su dva čoveka radila na stvaranju evropskog šampiona, primenivši savremeni evropski model, mnogo pre Romana Abramoviča.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: ,„U Zvezdi je uvek bila ideja da se dovede igrač iz Valjeva, Užica, Kraljeva i da za dve godine postane dobar igrač. Ja sam razmišljao drugačije. Želeo sam da dovedem najbolje igrače koji su postojali na tržištu“.

Vladimir Jugović, Crvena zvezda: „Mi smo bili prva generacija koja je verovala i išla do kraja“.

Dragan Stojković, Olimpik Marsej: „Kada sam odlazio iz Crvene zvezde, poželeo sam im: „Vidimo se u finalu““.

(old_image)Srbi Stojanović, Mihajlović, Jugović i Binić, Crnogorci Savićević i Marović, Hrvat Prosinečki, Musliman Šabanadžović, Makedonci Pančev i Najdoski i rumunski Srbin Belodedić, osvajaju Kup evropskih šampiona, i tako od Zvezde stvaraju bez premca najuspešniji klub na ovim prostorima.

Vladimir Jugović, Crvena zvezda: „Bili smo dosta moćna ekipa i znam da se nismo plašili nijednog protivnika“.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Nije postojao tim u Evropi koga sam se ja plašio“.

Put do polufinala vodio je Zvezdine fudbalere kroz Švajcarsku... Škotsku... i Istočnu Nemačku. Prva utakmica polufinala na Olimpijskom stadionu u Minhenu, prošla je relativno lako.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Bio sam ubeđen da ćemo da pobedimo tu utakmicu. Izjednačili smo u 45. minutu, a ja sam posle ušao u svlačionicu i rekao im da se ne plaše jer će sigurno pobediti Bajern u Minhenu“.

Darko Pančev, Crvena zvezda: „Tamo smo odigrali odlično, taktički veoma dobro... Prepustili smo im malo igru, a kontranapadima smo ih ranjavali. Na kraju 2:1 za nas“.

Grogirani Bavarci, bili su sve samo ne lak protivnik u revanšu.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Moram da priznam da sam se revanša u Beogradu uplašio, ali to naravno nisam želeo nikome da pokažem. Nemci su zaista bili dobar tim“.

Darko Pančev, Crvena zvezda: „Nikada nije lako eliminisati Bajern. To je veliki klub, uz to i nemački...“

Istorija duela između jugoslovenskih i nemačkih timova, sazdana uglavnom od neuspeha, ulivala je dodatnu strepnju. To je osećala i publika.

Dejan Savićević, Crvena zvezda: „Ambijent je bio savršen i teško će se ikada ponoviti takva atmosfera“.

Utakmica protiv Bajerna u Beogradu, i Augentalerova `božja noga`, sve to praćeno frenetičnim navijanjem sa tribina, imala je sve elemente saspensa, dostojnog najboljih Hičkokovih filmova.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Počeli smo briljantno tu utakmicu. Vodili smo sa 1:0, a trebalo je da bude tri-četiri gola razlike“.

Darko Pančev, Crvena zvezda: „Opet je pobedio balkanski mentalitet, imamo 1:0 i počeli smo sa opuštanjem. Znam da sam se svađao sa Binom i Robijem, jer nema opuštanja“.

Nemačka imperija međutim preuzima glavnu ulogu, i uzvraća udarac.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Primili smo jedan nesrećni gol kakav se prima jednom u 30 godina. Tada je Bajern izjednačio“.

Stevan Stojanović, Crvena zvezda: „Tog momenta prvo što mi je palo na pamet je bilo da sačuvam mrežu do kraja utakmice, jer nam je i 1:1 odgovaralo“.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Međutim, počela je panika. Primili smo drugi gol, bio je tajac na stadionu“.

Stevan Stojanović, Crvena zvezda: „Imali su šansu i za 3:1. Lopta je išla ka golu i nekom čudnom putanjom udarila u stativu. Efenberg srećom nije stigao do nje“

Darko Pančev, Crvena zvezda: „Ipak smo bili zaslužili da igramo finale“

(old_image)Stevan Stojanović, Crvena zvezda: „Taj autogol Augentalera je neobjašnjiv...“

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Posle svega onoga što je Crvena zvezda kroz svoju istoriju radila i pravila, pobeđivala velike klubove, ali nije stizala do trofeja, taj gol Augentalera nam je vratio sve“.

Dvomeč sa Bavarcima, potvrdio je da je Zvezda i kao klub i kao ekipa, bila dovoljno sazrela da ovaj put osvoji ono što je propuštala da osvoji u svojoj istoriji

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „U te dve utakmice smo zaslužili da eliminišemo Bajern, jer smo bili bolji“

Sreda 29. maj. Stadion Sveti Nikola u Bariju. Bila je to šansa ne samo te generacije, već svih generacija koje su od 4. marta 1945. nosile crveno-beli dres.

Refik Šabandžović, Crvena zvezda: „To je najvažnija utakmica klupskog fudbala, jer biti prvak Evrope je san svakog igrača“.

Uroš Đurić, slikar: „Postoje neke utakmice koje su veće od života“.

Važnost utakmice bila je ogromna, pa su se i treneri Petrović i Gutals odlučili za nešto drugačije taktike od onih na koje su nas navikli.

Stevan Stojanović, Crvena zvezda: „Ljupko nam je rekao da postoje dve varijante. Ili da igramo lepo, pa da ne osvojimo trofej ili da odigramo, kako on misli da treba, pa da postanemo prvaci Evrope“.

Dragan Stojković, Olimpik Marsej: „Olimpik je hteo da vidi kako će proći u prvom poluvremenu, pa da u drugom doda gas, što nije bio slučaj ranije“

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Možda nam je to bila najslabija utakmica u nizu tih utakmica, ali...“

Darko Pančev, Crvena zvezda: „Imali smo stalno jednu kočnicu u sebi, da ne smemo da pogrešimo. Sve je to pridonelo da ne odigramo tako lepo, kao do tada...“

Dva sata teškog psihološkog trilera, a onda minuti sa impresivnim raspletom. Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev bili su izabrani. Odgovornost je bila ogromna.

Uroš Đurić, slikar: „Ljupko je izabrao onih pet igrača, koje sam i ja imao u glavi. To su bili najhladnokrvniji likovi...“

Refik Šabanadžović, Crvena zvezda: „Ja sam gledao, ali je bilo igrača, koji nisu ni gledali“.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Ja sam virio malo, nisam ni video sve te penale...“

Ključni trenutak dogodio se već kod prvog penala za Olimpik. Glavni junaci Stojanović sa jedne strane, Amoros sa druge.

Stevan Stojanović, Crvena zvezda: „Ja sam mu prineo loptu i dao mu je u ruke. Međutim, on nije želeo da me pogleda“.

Ispred sebe je imao golmana Olmetu, a iza sebe 46 godina bogate klupske istorije. Poslednji penal šutirao je Darko Pančev.

Darko Pančev, Crvena zvezda: „Ja volim kada odlučujem, to je neverovatno“.

(old_image)Dragoslav Šekularac, Crvena zvezda: „Ne bih uzeo da pucam taj penal ni mrtav, a on je uzeo sam“.

Darko Pančev, Crvena zvezda: „Strah me je bilo kada sam išao od centra do šesnaesterca. Nikad ne pucam penal, a da ne gledam golmana. Posmatrao sam ga do poslednjeg trenutka. Kada sam video da se slomio, tada sam šutirao“.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Gol sam video tek kasnije na televiziji“.

Dejan Savićević, Crvena zvezda: „Za Darka sam znao da ne može da promaši“.

Mnoga velika fudbalska imena nisu imala tu sreću da u rukama drže možda najvredniji pehar, koji je, ne tako davno, godinu dana živeo sa Beograđanima. Teško je verovati da će opet dolaziti na ove prostore...

Stevan Stojanović, Crvena zvezda: „Posle toliko godina, tek sada sam svestan koliko je to veliki uspeh“.

Kasnije iste godine, crveno beli ubedljivom pobedom od 3:0 protiv ekipe Kolo Kolo, u Tokiju osvajaju i Interkontinentalni kup.

Darko Pančev, Crvena zvezda: „Da se nije Jugoslavija rasturila, ostali bi još par godina u onom sastavu i siguran sam da bi odigrali makar još jedno finale“.

Dragan Džajić, Crvena zvezda: „Ako je neko oštećen i ako je neko mnogo izgubio raspadom Jugoslavije, onda je to Fudbalski klub Crvena zvezda“.

Kliknite ovde da biste pogledali trejler.

 

 

Pogledajte još