Kada ući u bračne vode?

NJUJORK - Ako je verovati stručnjacima, postoji neka vrsta "magičnog broja" koji određuje u kom životnom dobu žena treba da - uskoči u bračne vode.

Postoje, naime, praktični razlozi da je uzrast između 20. i 25. godine "linija podele", a sve se, prema nalazima američkih sociologa i lekara, svodi na dva elementa: obrazovanje i novac.

Pogledaju li se iskustva i statistika venčanja i razvoda, može se zaključiti: što je žena obrazovanija na dan svog venčanja, manje su šanse da će se brzo razvesti. A do 25. godine najverovatnije će se domoći jedne pa možda i dve diplome.

"Obrazovane žene svesne su činjenice ko su i i šta su i manje su sklone da se 'smire' pored muškarca koji ne ispunjava njihove kriterijume i standarde", objašnjava profesorka dr. Teri Orbuh, autorka besteselera "Pet jednostavnih koraka da žena svoj brak od dobrog napravi veličanstvenim".

Činjenica je, takođe, da većina žena već do 25. godine sama sebe izdržava tako da je vrlo malo sklona da požuri u brak zato što od budućeg bračnog partnera očekuje finansijsku sigurnost.

Ali posao i lična zarada žene uveliko prevazilazi s brakom povezane koristi i pružaju joj više nego što bi bila materijalna sigurnost koju bi imala od muža - tvrdi spisateljica Peper Švarc, profesorka socijalne psihologije i autorka knjige "Pronađite perfektog partnera".

"Savladavanje veštine kako da kontrolišete trošenje kućnog budžeta dok ste bili sami, pomoći će vam da do kraja života izbegnete finansijske probleme, koji su najčešće glavni uzrok sukoba s partnerom. A sposobnost 'eskiviranja' odgovornosti, iskustva sa različitim vrstama ljuditi i rešavanje sukoba na poslu, nateraće vas da razvijete sposobnost neophodnu da dugoročno sačuvate ljubav", piše doktorka Švarc.

Sa napunjenih 25 godina, žena je imala vremena da stekne neka krucijalna iskustva, uključujući i ona u odnosima sa dotadašnjim partnerima, što će "izoštriti" njen "radar" u traganju za "čovekom njenog života".

"Najverovatnije ste, zahvaljujući prethodnim iskustvima, iskristalisali ideju šta ne želite kod muškarca, što će vam olakšati da otkrijete s čime možete ali i bez čega ne možete živeti", uverena je doktorka Orbuh.

Možda je, ipak, najvažniji aspekt u "čekanju pravog" da ste načisto šta su vam ciljevi i koje vas vrednosti zadovoljavaju - tvrdi psiholog Pol Keleman, pisac knjige intrigantskog naslova "Vodič ka intimnosti potpunog idiota". Jer, iako ne želite da uđete u brak s nekim ko je kao vi, brak je mnogo jednostavniji ako ipak oboje delite slične poglede na život, smatra on.

Imate 24 godine i već ste udati za čoveka vaši snova? Ne brinite. Mnogi 'taze' brakovi prežive. Ali ako imate izbora, možda ipak treba da odložite "veliki dan" - dok bar ne uđete u "sredinu" 20-ih...

(FoNet)
10. februara 2010.

Pogledajte još