Beograd drugi na Balkanu po zakupu lokala

BEOGRAD, 10. februara 2010. (Beta) - Beograd je drugi grad na Balkanu na listi najskupljih zakupnina za najam lokala u glavnim trgovačkim zonama, posle Atine, objavila je u sredu konsultantska kuća za nekretnine Kolijers.

Cena zakupa u Atini je 235 evra po kvadratnom metru mesečno, a u Beogradu 150 evra, što je duplo nego na primer u Podgorici. U Budimpešti je mesečna zakupnina 100 evra za kvadrat, u Sofiji i Zagrebu 90 evra, Podgorici 70 evra, a u Bukureštu 60 evra. Slična je situacija i sa cenama zakupa lokala u modernim tržnim centrima.

Kako se navodi, nešto više cene zakupa lokala u Beogradu u odnosu na susedne zemlje Balkana mogu se objasniti nižim stepenom izgrađenosti modernih tržnih centara. Beograd ima 92 kvadratna metra prodajnog prostora u tržnim centrima na 1.000 stanovnika. Ovaj odnos je znatno povoljniji u ostalim gradovima - Sofiji 100 metara kvadratnih na 1.000 stanovnika, Bukureštu 150, Zagrebu 400, Budimpešti 430 stanovnika.

U saopštenju se dodaje da su cene iznajmljivanja lokala u Zapadnoj Evropi i do pet puta viša nego na Balkanu. Među gradovima Zapadne Evrope najviša cena lokala je zabeležena u Parizu i iznosi 817 evra po metru kvadratnom mesečno.

Pogledajte još