Srbija u EU preko formule za Kosovo

STRAZBUR, 11. februara 2010. (Beta) - Potpredsednik grupe socijalista u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda smatra da bi rešenje za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije moglo biti da Beograd nađe diplomatsku formulu za pitanje granica Kosova čiju je nezavisnost priznala većina članica EU.

"Niko ne zna formulu po kojoj (Srbija), iako ne priznaje Kosovo, može ući u Evropsku uniju... Možda je put da mi od Srbije ne tražimo da prizna granice Kosova, ali mora priznati da većina zemalja, a time u neku ruku i EU, kao takva, konačno priznaje Kosovo", rekao je u sredu Svoboda u Evropskom parlamentu.

"Znamo", dodao je, "da će to biti teška diplomatska formula, ali to na kraju mora naći sama Srbija". Svoboda, tvorac izveštaja EP o Hrvatskoj, ocenio je da bi ulazak te zemlje u članstvo Evropske unije olakšao pristupanje i ostalih zemalja zapadnog Balkana EU. Potpredsednik grupe socijalista u EP je istakao da bi to bio "znak ostalim zemljama regiona da, ako obave ono što je do njih, reše bilateralne probleme, traže nagodbe, onda je moguće da se u datom trenutku pridruže Evropskoj uniji".

"To bi bila poruka posebno zemljama kao što je Makedonija, da moraju da shvate da je kompromis nužan, i to za obe strane, a što važi ubuduće i za Sloveniju i Hrvatsku, kao i što mora biti u slučaju Grčke i Makedonije". Svoboda je primetio da "treba reći da to važi i za Srbiju".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.