Matematička formula - za razvod

Otkrivena je matematička formula koja s dosta preciznosti može predvideti - bračni brodolom

Tajna dugotrajne ljubavi za najveći broj osoba može ostati večita ali troje američkih naučnika tvrde da su pronašli matematički model koji može predvideti da li će jedan brak ili ljubavna veza biti uspešna ili će se završiti razlazom.

Istraživači takođe naglašavaju da njihov sistem pruža jednostavan put za savetovanje parova i može im pomoći da prevaziđu probleme koji opterećuju njihov odnos. Ipak, metod mora da sačeka nezavisnu potvrdu jer je delimično zasnovan na subjektivnoj analizi.

Klinički psiholog Džon Gotman i matematičari Kristin Svanson i Džejms Mjurej, svi sa Univerziteta Vašington u Sijetlu, u američkoj državi Vašington, zasnovali su svoj matematički model na razgovorima koje su u proteklih 15 godina obavili sa nekoliko stotina "taze" venčanih parova.

Tvrde da pouzdano mogu predvideti, sa 94-procentnom preciznošću, da li će se brak raspasti u roku od četiri godine i podsećaju da su vrlo uspešno, u 65 odsto slučajeva, pomogli parovima zapalim u probleme da odustanu od razmišljanja o razvodu.

"Matematička formula, metod i postupak, koji smo otkrili je gotovo trivijalan ali je, u isto vreme, zadivljujuće precizan i uspešan. Ono što smo učinili je neka vrsta 'ekstrakta' ključnog elementa u modelu tako da objašnjiv i predvidiv" - izjavio je Mjurej časopisu Nju sajentist.

Prvi korak u procesu je analiza razgovora bračnog para koji se tiče svađa ili neslaganja - kao što su novac i seks.
Analitičari ocenjuju svakog od partnera u toku razgovora koristeći striktan kriterijum.

Važni faktori uključuju stepen do koga je neko u stanju da utiče na mišljenje partnera i da li pozitivan stav jednog partnera izaziva pozitivan ili negativan odgovor drugog.

Koristeći ove rezultate, istraživači su razvili i testirali različite jednačine da objasne način na koji parovi međusobno korespondiraju. Otkrili su specifičnu diferencijalnu jednačinu koja im je omogućila da koriste rezultat jednog partnera kako bi predvideli rezultat drugog sa velikom preciznošću.

Jednačina se zatim može koristiti da se izradi grafikon koji će omogućiti opštu predstavu međusobnih odnosa partnera. A detalje grafikona istraživači koriste da predvide da li će se brak održati ili okončati razlazom.

Grafikon se takođe može koristiti da se parovima koji traže bračne savete pokaže kako mogu da poprave svoje odnose. On, na primer, može "preporučiti" da jedan od partnera treba da pokuša da pozitivnije prihvata ili uzvraća na izvesne stavove drugog partnera.

Međutim, istraživači priznaju da njihov "matematički model za emotivnu vezu" možda neće biti primenjiv na parove van SAD jer je ipak reč o različitom poimanju bračnih odnosa u različitim društvenim sredinama i kulturama.

Rezultate svojih istraživanja naučnici su izneli na nedavno održanom godišnjem sastanku Američke asocijacije za razvoj nauke održanom u Sijetlu.

(FoNet)

Pogledajte još