EBRD oslabađa Srbiju zavisnosti od Gasproma

BEOGRAD, 11. februara 2010. (Beta) - Urednica sajta o energetici Enerdžiobzerver Sijka Pištolova ocenila je u četvrtak da je uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbijagas počelo oslobađanje zavisnosti Srbije od Gasrpoma.

"Kredit EBRD od 150 miliona evra biće iskorišćen za potpuno novo skladište, koje nema veze sa Gaspromom kao i za povezivanje gasovodom sa Rumunijom, što eliminiše dosadašnju potpunu srpsku zavisnost od ruske kompanije", navela je ona na sajtu www.energyobserver.com.

Sa 20 miliona evra finansiraće se gradnja dva gasovoda, za povezivanje sa Republikom Srpskom i Rumunijom, precizirala je Pištolova i istakla da taj sistem u stvari prolazi kroz Srbiju i omogućuje diversifikaciju isporuka gasa. Pištolova je kazala da će Srbijagas 70 miliona evra iz kredita iskoristiti za izgradnju novog skladišta u Itebeju, u opštini Žitište, a jedini vlasnik novog skladišta gasa biće država Srbije.

Prema njenim rečima, 10 miliona evra namenjeno je kontroli stanja 1.000 kilometara postojećih gasovoda u Srbiji i izradi studije izvodljivosti za te projekte. Preostalih 50 miliona evra iz kredita EBRD Srbijagas planira da iskoristi za plaćanje gasa, kazala je urednica Enerdžiobzervera Sijka Pištolova.

Pogledajte još