Poziv manjinama da se upišu u biračke spiskove

NOVI PAZAR, 11. februara 2010. (Beta) - Zamenik šefa Misije OEBS-a u Beogradu Tomas Mur pozvao je pripadnike manjinskih zajednica u Srbiji da se upišu u poseban birački spisak za izbor nacionalnih saveta.

U intervjuu novopazarskom radiju Sto plus, Mur je naglasio da svaki region u kojem žive manjine ima svojih specifičnosti, ali da je za sve pripadnike manjina veoma važno da sami odlučuju o obrazovanju svoje dece. Komentarišući stav da nekima nije jasno zašto su morali da se formiraju posebni manjinski birački spiskovi, Mur je naglasio da je to bilo neophodno da bi se sproveli fer i korektni izbori za članove novih saveta nacionalnih manjina.

On se složio da Vlada na osnovu popisa ima podatke o etničkom poreklu, da se podaci o građanima mogu prikupiti i na druge načine, ali je naglasio da je u demokratskoj zemlji sa jednakim i zagarantovanim pravima izjašnjavanje građana u tom pravcu izbor svakog građanina.

"U smislu obrazovanja, kulturnog nasleđa, korišćenja simbola, jezika i medija, svaki Bošnjak treba sam da odluči da li želi da bude pripadnik te etničke zajednice. Želim, takođe, da naglasim da bi bilo potpuno neetički ako bi Vlada koristila ovaj poseban birački spisak u bilo koje druge svrhe. Zato je formiranje ovog spiska urađeno samo za ovu svrhu", rekao je Mur.

Pogledajte još