Švercovali komade meteorita

MOSKVA, 11. februara 2010. (Beta-AFP) - Ruski carinici navikli su da oduzimaju različite švercerske proizvode, ali su bili više nego iznenađeni kada su saznali da su pre tri meseca u jednom prtljagu pronašli komade meteorita.

"Na carinskoj deklaraciji, šverceri su napisali da je to granit namenjen izgradnji i ukrašavanju kancelarija", kazala je predstavnica za štampu carine na moskovskom aerodromu Domodedovo Ladisa Ledovskih."Ipak, naši carinici odmah su videli da to nije granit", ispričala je.

Dvojica švercera, koji su pokušali da iz Rusije iznesu i antičke srebrne predmete, fosile, poludrago kamenje i drevne knjige, najpre su privukli pažnju carinika lažne prijave na deklaraciji. Posle tromesečne istrage, ustanovljeno je da je reč o komadima meteorita i da šverceri pripadaju kriminalnoj mreži u kojoj su i naučnici, objasnila je Ladisa Ledovskih. "Deo su organizovane kriminalne grupe. Njihov plan bio je da iz Rusije u Češku prenesu dva komada meteorita teška po stotinak grama", dodala je. Dvojica muškaraca su uhapšena i suočavaju sa sa kaznom do 12 godina zatvora.

Pogledajte još