Hit predstava zagrebačkog HNK "Tri zime" stiže na Igre

Drama je s velikim uspehom izvedena u Londonu, u Njujorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn, a izvedbom u HNK-u doživela je nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom.

Posle više od trideset rasprodanih izvedbi na matičnoj sceni pozorišta, predstava je do sada gostovala u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, u Tel Avivu krajem prošle godine, na festivalu MESS u Sarajevu gde je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu te otvorila 27. Marulićeve dane u Splitu, na kojima je osvojila Nagradu za savremeni dramski tekst, Nagradu publike za najbolju predstavu festivala te dvije Nagrade za glumačko ostvarenje koje su dodeljene Jadranki Đokić za ulogu Alise Kos i Luci Anić za ulogu Lucije Kos. Gostovanjem u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici početkom jula, završila je regionalnu turneju u sklopu koje je prikazana na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu te u Jugoslovenskom narodnom pozorištu u Beogradu, a sada stiže na Dubrovačke letnje igre.

Drama prati sudbine snažnih žena iz 4 naraštaja povezanih 1 kućom. Tena Štivičić je kao ishodište svoje drame uzela priču iz vlastite porodice, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vreme Kraljevine Jugoslavije rodila vanbračno dete. Predstava prati događaje i ljude, kako naslov kaže, kroz tri zime - 1945., 1990. i 2011. godine. Ljudi kroje sudbinu kuće u kojoj se talože godine i sećanja. Tena Štivičić rođena je 1977. godine u Zagrebu, gde je diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umetnosti 2001. godine. Godine 2004. magistrirala je dramsko pismo na londonskome Goldsmiths College, a od tada živi i radi u Londonu i Zagrebu te piše na hrvatskom i engleskom jeziku. Njene drame izvode se u brojnim evropskim zemljama prevedene na više od deset jezika, a mnoge od tih predstava su i nagrađene značajnim strukovnim nagradama.


Glumački ansambl čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Slavko Juraga i Ivan Glovatzki. Scenograf predstave je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, autor muzike Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturg Mirna Rustemović, oblikovanje svetla potpisuje SONDA4, a oblikovanje videa i fotografija Toni Soprano.

Ulaznice su dostupne online putem internet stranice vvv.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama Igara u Festivalskoj palati i u LUZIA.

Pogledajte još