Akvarijum

"Akvarijum" (Fish Tank) je film o tinejdžerki koja odbija da se njen život pretvori u kretanje u krugovima. Željna ljubavi i pažnje, uz pomoć plesa nosi se sa odrastanjem u siromaštvu.

Sinopsis

Mia je buntovna petnaestogodišnjakinja iz Istenda, radničkog predgrađa Londona, koja vežba hip-hop ples uz muziku sa majušnih zvučnika. Izbačena je iz škole, prijatelji je izbegavaju, a u sukobu je i sa majkom i mlađom sestrom. Jednog vrelog letnjeg dana njena majka kući dovodi novog dečka, misterioznog stranca po imenu Konor. Miin život više nije isti, a Konor obećava da će promeniti sve i vratiti ljubav u njihove živote. 
O filmu

U siromaštvu u kom Mia živi, život se svodi na kretanje u krugovima kao u akvarijumu. Zauzimajući napadački stav i koristeći se kočijaškim jezikom, ona pokušava da se odbrani od brutalnosti sveta u kom je prinuđena da odrasta. Svoja osećanja kanališe kroz ples, i sanja velike snove uprkos tome što joj ništa ne ide kako treba.

Rediteljka Andrea Arnold smatrala je da je za ulogu Mie najbolje pronaći nekoga ko nije profesionalni glumac. Agenti su prišli Kejti Džarvis dok se svađala sa dečkom čekajući voz, što se ispostavilo kao odličan izbor s obzirom na dobre kritike i nagrade koje ova mlada devojka dobija.

Za svoj kratki film “Osa”, koji govori o samohranoj majci na ivici sloma, Andrea Arnold dobila je Oskara 2005. Godine, a njen film “Crveni put” takođe je osvojio nagradu žirija u Kanu 2006. 

“Akvarijum” je takođe film o autsajderima, o kojima ova rediteljka ume da ispriča dirljive i tople priče.

Pogledajte još